2014-08-11 12:33:50
Nová Kia Sorento sa
Nová Kia Sorento sa predstavila na fotkách
Zdroj: Kia Motors Corporation

HORÚCA NOVINKA: Nová Kia Sorento pôsobí na prvých obrázkoch luxusnejšie

Oproti doterajšej verzii možno je trocha nenápadnejšia, no aj honosnejšia. Zrejme kvôli americkému trhu.

Súčasná Kia Sorento prišla pred piatimi rokmi so vcelku dynamicky strihnutým dizajnom. Jej nástupca však prekvapivo zvolil veľmi konzervatívny štýl. Na rozdiel od menšieho modelu Sportage, ale aj ostatných modelov značky, sa rozhodli Kórejci vsadiť skôr „na istotu“.

V tomto prípade to predstavuje absenciu akýchkoľvek štylistických výstrelkov. Podľa toho sa dá usudzovať, že chcú, aby sa auto presadilo najmä na severoamerickom trhu... Táto ich snaha zašla však až tak ďaleko, že nové Sorento spoznáte podľa príslušnosti k značke vari len podľa typického „tigrieho nosa“ masky chladiča.

Ten síce zodpovedá veľkosťou kategórii vozidla, no pôsobí celkom nenápadne. Predné svetlomety majú v sebe akýsi nádych z Jaguaru XF. Asi jediným výraznejším prvkom sú rozmerné „domčeky“ hmloviek pre zdôraznenie lemované chrómom. Keď hneď presunieme pozornosť na zadnú časť, tej dominujú na šírku orientované svetlá s LED a výrazný strešný spojler.

Zdroj: Kia Motors Corporation
Zdroj: Kia Motors Corporation

Poriadny „kus nábytku“

Z bočného pohľadu pôsobí Sorento dojmom, že je to mohutné auto a pocity vás naozaj neklamú. Veď jeho dĺžka je úctyhodných 4780 mm, na výšku má 1685 mm a podstatne (o 80 milimetrov) sa predĺžil aj rázvor na 2780 mm. Sorento tak rozmerovo pomerne výrazne prekonáva svojho príbuzného v rámci koncernu - Hyundai Santa Fe. A práve „materská“ značka by mala patriť k výrobcom prestížnejších modelov. Kia však sľubuje výrazne luxusnejšiu a priestrannejšiu kabínu ako má predchodca, v ktorej by malo byť „množstvo inovatívnych prvkov". Jej skutočný vzhľad však stále tají, ak teda nerátame nedávno uverejnenú skicu interiéru, ktorú si môžete tiež pozrieť:

Zdroj: Kia Motors Corporation


Ešte zatiaľ nie je potvrdené, aké motory Kia použije pre nové Sorento, predpokladá sa ale, že to budú dva turbodiesely s objemom 2,0 a 2,2 litra, k tomu benzínový štvorvalec 2,4 l, šesťvalec V6 3,3 l a celkom nové hybridné pohonné ústrojenstvo. Kia predstaví nové Sorento najprv na domácom kolbišti v Kórei, takže ďalšie informácie by sme mali mať čoskoro. No a potom už novinku čaká veľká októbrová (nie to, čo si myslíte) ale autosalónová premiéra na autosalóne v Paríži.

Jozef Vydra
ZDROJ: Kia Motors

Komentáre k článku


Stream naživo