2014-08-08 13:00:24
Lada Kalina Sport
Lada Kalina Sport má celkom zaujímavý dizajn
Zdroj: AvtoVAZ

Ruský hothatch Lada Kalina Sport nie je zasa až tak celkom hot

Na ruskom trhu sa začala predávať Lada Kalina Sport. Športový model sa od bežného líši už na prvý pohľad.

Lada konečne po dlhých prieťahoch oficiálne predstavila nový rýchly model. No teda rýchly, s tým prívlastkom by som na mieste automobilky narábal nanajvýš opatrne. Hoci je novinka k dispozícii v mnohých modifikáciách a s piatimi dverami a silnejším motorom, práve ten asi bude kameňom úrazu. Podrobnosti ďalej v článku. Najprv sa pozrime na vonkajší vzhľad:

Kalina Sport má športové nárazníky. Zadný je dokonca s difúzorom a chrómovou koncovkou výfuku. K tomu celkom vydarené nové kolesá z ľahkej zliatiny, integrovaný spojler na veku batožinového priestoru, stmavené svetlá a ešte pár ďalších drobností. Výraznejšiu zmenu i pripísal podvozok, ktorý je nižší a tvrdšie naladený.

Zmeny aj vo vnútri

Hoci zmeny v interiéri nie sú až také výrazné, je ich viac ako dosť, Napríklad sedadlá majú jedinečné čalúnenie, volant a hlavica riadiacej páky sú potiahnuté kožou s kontrastným prešívaním. Vo výbave je palubný počítač, navigácia Glonass, modul Bluetooth, USB port, klimatizácia. Nechýbajú ani vyhrievané predné sedadlá a vyhrievané čelné sklo, zadné parkovacie snímače, svetelný a dažďový snímač, ale tiež elektricky sťahované okná. Na Ladu nepredstaviteľne veľa, inak tak akurát.

Zdroj: AvtoVAZ
Zdroj: AvtoVAZ

Lada myslela aj na zvýšenie bezpečnosti, auto dostalo bočné a hlavové airbagy, súčasťou je taktiež ABS, EBD a imobilizér. V štandardnej výbave sú aj alarm, hmlové a denné svetlá, parkovací asistent a dažďový senzor.

Zdroj: AvtoVAZ
Zdroj: AvtoVAZ

Výkon, kdeže si?

Pod kapotou športovej verzie je benzínový štvorvalcový motor s objemom 1,6 litra a výkonom (len) 87 kW (118 k). Jeho maximálny krútiaci moment je 154 Nm a spolupracuje s manuálnou päťstupňovou prevodovkou. Maximálnu rýchlosť výrobca udáva 197 km/h, z nuly na 100 km/h zrýchli za 9,7 sekundy. Výrobcom deklarovaná priemerná spotreba je podľa ruských noriem (ktoré sú ale odlišné od noriem EU a teda zrejme bližšie k realite) na prvý pohľad pomerne vysoká - 7,8 l/100km.

Ruskí záujemcovia (lebo zatiaľ sa inde nepredáva) o novú Kalinu Sport si musia pripraviť najmenej 487 000 rubľov, čo je v prepočte približne 10 200 eur. Nuž a to zasa nie je vôbec nízka cena. No vzhľadom na výbavu zasa ani premrštená...

Jozef Vydra
ZDROJ: Za ruľom

Komentáre k článku


Stream naživo