2014-07-28 18:17:00
Nový Opel Vivaro prišiel
Nový Opel Vivaro prišiel na Slovensko
Zdroj: Jozef Vydra

Nový Opel Vivaro je praktickejší, úspornejší aj príťažlivejší

Variabilný univerzálny automobil bude mať dve dĺžky, dve výšky strechy a má zväčšený nákladný priestor.

Druhá generácia spája funkčnosť ľahkého úžitkového automobilu a benefity kancelárie na kolesách s komfortom a dizajnom osobného auta. Už predchodca s takmer 600 000 vyrobenými kusmi od uvedenia v roku 2001 bol populárnym hráčom na európskom trhu ľahkých úžitkových automobilov.

S približne 50 000 predanými exemplármi ročne na Vivaro aktuálne pripadá okolo 10 percent predaja v segmente (Van D). Vďaka tomu je špičkovým ťahúňom v portfóliu ľahkých úžitkových automobilov značky Opel. Už sa dá objednávať druhá generácia, pripravená rozšíriť predošlý úspech.

Praktická a elegantná kancelária na kolesách

Má všetko, čo na to potrebuje: jednotlivé verzie sú teraz dlhšie, majú zväčšenú prepravnú kapacitu a v kabíne je najmodernejšia technológia infotainmentu IntelliLink s ľahko ovládateľnou navigáciu, ako aj ďalšie vybavenie. Umožňuje auto transformovať rýchlo a jednoducho na mobilnú kanceláriu. Nový Opel Vivaro je aj extrémne ekonomický: pod kapotou sú úplne nové turbodiesle.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Dva naftové motory, štyri výkonny

Pod kapotou je použitá najnovšia technológia prepĺňania turbodúchadlom. Dva úplne nové turbodiesle v štyroch výkonových úrovniach zaručujú svižnú akceleráciu aj pri plnom naložení vozidla. Ponuka motorov obsahuje štvorvalec 1,6 CDTI s výkonom 66 kW (90 k) a 85 kW (115 k), ako aj vyspelý motor 1,6 BiTurbo CDTI so sekvenčným prepĺňaním dvoma turbokompresormi so samostatnými chladičmi komprimovaného vzduchu v dvoch výkonových modifikáciách s 88 kW (120 k) a 103 kW (140 k).

Už od 1500 otáčok za minútu dosahuje slabší z nich pôsobivý maximálny krútiaci moment 320 Nm, verzia s výkonom 103 kW (140 k) poskytuje až 340 Nm. Motor má vynikajúce výkonové parametre a mimoriadne priaznivú spotrebu paliva, ktorá sa v kombinovanom cykle oproti predchádzajúcej generácii znížila o vyše jeden liter na 100 kilometrov a s novými motormi BiTurbo klesla až na 5,7 litra nafty na 100 km, s emisiami CO2 zníženými na 149 g/km. To sú najlepšie hodnoty v triede s pozitívnym vplyvom na peňaženku majiteľa aj na životné prostredie. Ak chcete šetriť ešte viac, stačí si aktivovať špeciálny jazdný režim ‘eco’ pre ďalšiu úsporu paliva.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Viac strážcov na palube

Okrem protiblokovacieho systému ABS s elektronickým rozdeľovaním brzdnej sily EBD vodičovi uľahčuje jazdu asistenčný systém pre núdzové brzdenie EBA (Emergency Brake Assist, asistenčný systém pre rozjazd do svahu HSA (Hill Start Assistant), ako aj elektronický stabilizačný systém ESP s protiprešmykovou reguláciou TC (Traction Control) a funkciou ochrany proti prevráteniu Roll Over Mitigation. Pre Vivaro je k dispozícii kombinovaný tempomat s obmedzovačom rýchlosti, pri cúvaní vodičovi pomáhajú parkovacie senzory vzadu, výhľad smerom dozadu zlepšuje cúvacia kamera. Praktickým bezpečnostným prvkom je veľké konvexné spätné zrkadlo v slnečnej clone spolujazdca, dá sa nastaviť tak, že zachytáva oblasť „mŕtveho uhla“ pravého vonkajšieho spätného zrkadla, čím zlepšuje výhľad vodiča.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

S množstvom priestoru a praktickými detailmi

Flexibilný a mnohoúčelový Opel Vivaro sa bude vyrábať ako skriňová dodávka, Combi, dodávka s dvojitou kabínou alebo podvozok s kabínou pre špeciálne nadstavby v dvoch dĺžkach karosérie: 4998  a 5398 mm a s dvoma výškami strechy 1971 a 2465 mm. Má väčšiu prepravnú kapacitu ako predchodca, obe karosérie sú o 216 milimetrov dlhšie. To pridáva 100 mm dĺžky nákladného priestoru na 2500 mm pri kratšej a 2900 mm pri dlhšej verzii, čo umožňuje naložiť tri europalety za sebou.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Zadné dvere umožňujú ľahký prístup do batožinového priestoru. Na prepravu extra dlhých predmetov sa dá pravé krídlo dverí zafixovať otvorené v uhle 90°, druhé krídlo dverí možno nezávisle zavrieť. Dvierka v sedadle spolujazdca vpredu a v deliacej stene medzi kabínou a nákladným priestorom umožňujú prepravovať dlhé predmety. Vo verzii Combi s posuvnými bočnými dverami možno prepravovať 8 pasažierov pohodlne sediacich na troch radoch sedadiel.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Kabína je konštruovaná ako moderné, mobilné pracovisko. Dajú sa objednať výškovo nastaviteľné komfortné sedadlá s bedrovou opierkou. Všetky kľúčové funkcie sú teraz v zornom poli vodiča v optimálnom dosahu. Prostredné sedadlo sa dá ľahko a rýchlo zmeniť na malý pracovný stolík s držiakom na laptop. Rôzne predmety sa dajú uložiť v odkladacích priestoroch pod systémom infotainmentu alebo v stredovej konzole, ako aj v zásuvke s objemom 42 litrov pod sedadlom spolujazdca.

Vivaro poskytuje optimálne pripojenie vďaka infotainmentu Opel IntelliLink so 7-palcovým (17,8 cm) farebným dotykovým monitorom. Vďaka modulu Bluetoothsa dá pripojiť mobilný telefón aj audio streaming. Navigačný systém má množstvo praktických funkcií a mapy sa dajú ľahko aktualizovať z internetu a prenesením cez USB. Automatická klimatizácia a systém Keyless Open & Start na odomykanie a štartovanie bez kľúča spríjemňujú používanie.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Praktický a pohodlný vnútri, robustný a elegantný zvonka má ambície osloviť nové skupiny zákazníkov. Vonkajší vzhľad je elegantnejší a modernejší. Denné svetlá sú k dispozícii aj zo svietiacich diód. Zákazníci si môžu vybrať tri verzie vonkajšieho dizajnu a 11 farieb karosérie. Po uvedení na trh budú k dispozícii ďalšie špecifické farby pre špeciálne využitie vozidla, takže Opel Vivaro bude perfektne prispôsobený pre každú aktivitu.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo