2014-07-28 11:39:33
Auto roka (Car of
Auto roka (Car of the Year) 2015 pozná svojich kandidátov na titul.

Auto roka 2015 – o európsky prestížny titul bude bojovať 33 kandidátov

Medzinárodná porota z 54 novinárov zverejnila predbežný rebríček súťažiacich vozidiel.

V ankete Car of the Year 2015, u nás známej ako Auto roka 2015 sa budú uchádzať o najprestížnejší európsky titul. V zozname sú pritom vozidlá, ktoré sú buď už v predaji, alebo sa budú predávať do konca tohto roka na piatich, alebo viacerých európskych trhoch. Presne 15. decembra sa zoznam zoštíhli na celkom sedem finalistov, ktorí vstúpia do záverečnej fázy. Víťaza vymenujú už klasicky na autosalóne v Ženeve v roku 2015 na, tentoraz to bude 2. marca budúceho roku.

Organizátori zverejnili 31, vlastne 33 vybraných vozidiel, ktoré budú bojovať o toto prestížne ocenenie. V zozname je zatiaľ 31 vozidiel od 19 výrobcov. Reálne ich však je až 33, pretože kolínske trojičky Citroën C1, Peugeot 106 a Toyota Aygo kandidujú spoločne. Najväčšie zastúpenie má BMW, ktoré prihlásilo až štyri modely, Mercedes s trojicou súťažiacich a Nissan tiež s takým počtom modelov.

Po dvoch modeloch nasadili do boja Citroën, Ford, Lexus a Smart. Je zaujímavé, že medzi nimi nechýbajú aj také modely, napríklad Škoda Fabia, ktoré sa buď zatiaľ ešte neobjavili na trhu, či nemali ani svetovú premiéru a predstavia sa napríklad na parížskom autosalóne od 2. októbra, alebo na iných podujatiach. Okrem spomínanej Fabie to sú napríklad aj crossover Fiat 500X, Volkswagen Passat, Renault Twingo, Lexus NX, Opel Corsa, či dvojica smartov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Propozície súťaže vyžadujú, aby bolo vozidlo v danom roku uvedené minimálne v piatich európskych krajinách a predalo sa ich aspoň 5000 kusov. Túto podmienku niektoré autá vlani nesplnili, preto sú v súťaži až teraz. Napríklad Nissan Qashqai, Nissan X-Trail, Porsche Macan alebo Infiniti Q50, ktoré sú už dávnejšie na európskych cestách.

Kontroverzným kandidátom je Ford Mondeo, ktorého nová generácia nie je ani náhodou tak celkom nová. Pod menom Fusion sa predáva v USA už takmer dva roky. Podobne je to aj s  druhým kandidátom od Forda, crossoverom EcoSport, ktorý na zaoceánskych cestách už dobre poznajú.

Boj to nebude jednoduchý a horúcich kandidátov je veľa. Zoznam však ešte nie je definitívne uzavretý, takže kandidátov ešte môže pribudnúť, ale nemusí. Automobilky môžu pri pohľade na súčasný zoznam uvážiť, či sa pustia za pasy s ostatnými, alebo to nechajú na budúci rok.

Tohtoročný titul vyhral Peugeot 308 a porotcovia opísali auto ako „štýlové vozidlo, ktoré vyžaruje kvalitu a eleganciu“. Držiteľom celosvetového ocenenia, World Car of the Year 2014, je pre zmenu Audi A3.

Tu je zoznam všetkých 33 nominovaných kandidátov:

Audi TT Coupe
BMW radu 2 Active Tourer
BMW radu 2 Coupe
BMW i8
BMW X4
Citroën C1
Citroën C4 Cactus
Fiat 500X
Ford EcoSport
Ford Mondeo
Hyundai i20
Infiniti Q50
Jeep Renegade
Kia Soul
Lexus NX
Lexus RC
Mercedes-Benz C-Class
Mercedes-Benz GLA
Mercedes-Benz S-Class Coupe
Nissan Pulsar
Nissan Qashqai
Nissan X-Trail
Opel Corsa
Peugeot 108
Porsche Macan
Renault Twingo
Škoda Fabia
smart ForFour
smart ForTwo
Subaru WRX STI
Suzuki Celerio
Toyota Aygo
Volkswagen Passat

Jozef Vydra
ZDROJ: COTY

Komentáre k článku


Stream naživo