2014-06-30 16:07:16
Svost galusiek namiesto burácania
Svist galusiek namiesto burácania motorov zneli na Slovakia Ringu.
Zdroj: Slovakia Ring

Na okruhu Slovakia Ring bola najtichšia netradičná 24-hodinovka

Najtichšie preteky, najväčšie výkony. To je stručná charakteristika premiérového podujatia.

Zapísalo sa do histórie okruhu prvým ročníkom pod názvom 24 h Slovakia Ring Cycling Race. Áno, je to tak, po slovenskom stálom pretekárskom okruhu v Orechovej Potôni, jazdili tentoraz nemotorové „vehikle“- bicykle. Ich jazdci ukázali nadľudské športové výkony a množstvo výdrže počas dvadsaťštyrihodinových cyklistických pretekoch od štvrtka 26. do piatka 27. júna.

Jediný slovenský permanentný okruh Slovakia Ring tak absolvoval prvý oficiálny ročník týchto výnimočných pretekov. Pýtate sa, ako je to možné, keď galusky svišťali po okruhovom asfalte už minulý rok? Ten bol iba skúšobný.

Po minuloročnom nultom ročníku tak nasledoval prvý – oficiálny, na ktorý sa postavilo 284 pretekárov. Medzi nimi nechýbali aj telesne postihnutí športovci na tzv. „handbikoch,“ ale tiež známe tváre. Napríklad hudobníci Martin Valihora a Martin Madej, poslankyňa Lucia Nicholsonová, moderátor Matej „Sajfa“ Cifra, redaktori RTVS a TA3, model a tréner Martin Šmahel, herec Ivan „Tuli“ Vojtek a ďalší. „Tuli“ si tiež vyskúšal úzky kokpit formuly Renault nášho pretekára Richarda Gondu, ktorý sa rovnako zúčastnil na týchto cyklistických pretekoch.

O skutočne nadľudských výkonoch, našťastie v priaznivom počasí, svedčia aj záverečné čísla pretekov, ktoré odštartovali vo štvrtok 26. júna napoludnie. Vo štvrtok sa v rovnakom čase skončili a výsledky sú naozaj príjemným prekvapením. Víťazná posádka tímu Procycling-Dexter so šiestimi členmi, prešla spolu za 24 hodín 947,52 km, priemernou rýchlosťou 41,23 km/h.

Zdroj: Slovakia Ring
Zdroj: Slovakia Ring

Až 21 jedincov sa pustilo do pretekov na vlastnú päsť - ako jednočlenný tím! Najlepší z nich - Martin Uharček dokázal sám za 24 hodín prejsť neuveriteľných 870,53 km s priemernou rýchlosťou 36,27 km/h! Slovakia Ring aj cyklistické posádky sa už teraz tešia na ďalší cyklistický maratón v roku 2015.

My len pripomíname, že už tento víkend budú na Okruhu Slovakia Ring burácať motory, ale aj zvuk hudobných skupín na podujatí Acceleration Race & Music Weekend.

Zdroj: Slovakia Ring

Jozef Vydra
ZDROJ: SLOVAKIA RING AGENCY

Komentáre k článku


Stream naživo