2014-06-19 11:24:00
Kia Motors Corporation
Kia Motors Corporation
Zdroj: Kia Motors Corporation

Predaj áut v EÚ vzrástol v máji o 4,5 %, tempo rastu sa mierne spomalilo

Nič neznie pre uši predstaviteľov automobiliek lepšie ako fakt, že rastie predaj áut. Táto príjemná správa má však niekoľko ALE.

Predaj áut v Európe vzrástol v máji 2014 medziročne viac než o 4 %. Dôvodom je rastúca spotrebiteľská dôvera, ktorá zvýšila dopyt po nových autách od firiem ako Renault či Volkswagen. V rámci Európskej únie (EÚ) sa však tempo rastu oproti aprílu mierne spomalilo. Informovali o tom agentúra Bloomberg a portál RTTNews, ktoré sa odvolali na údaje Asociácie európskych výrobcov automobilov (ACEA).

Podľa ACEA vzrástol predaj áut v krajinách Európskej únie a Európskeho združenia voľného obchodu (EFTA) o 4,3 % na 1,13 milióna. Za päť mesiacov sa predaj áut zvýšil medziročne o 6,6 % na 5,62 milióna automobilov.

V samotnej EÚ predaj v máji vzrástol o 4,5 % na 1,09 milióna vozidiel. Tempo rastu tak bolo v máji slabšie než v apríli, keď sa predaj zvýšil medziročne o 4,6 %. Navyše, májový údaj je druhý najnižší za mesiac máj od začatia evidovania týchto údajov zo strany ACEA v roku 2003.

Z automobiliek sa darilo najmä francúzskemu Renaultu, ktorého predaj vzrástol o vyše 18 %. Volkswagen evidoval 9,6-% rast a PSA Peugeot Citroën o 4,2 %. Z krajín najväčší nárast predaja zaznamenalo Španielsko, a to až o 16,9 %. V Británii sa predaj áut zvýšil o 7,7 %. Dôležité bolo zvýšenie predaja o 5,2 % v Nemecku, ktoré je najväčším automobilovým trhom v Európe.

Rast zaznamenalo aj Francúzsko, aj keď len o 0,3 %. Jediným trhom z takzvanej veľkej päťky, kde predaj áut v máji klesol, bolo Taliansko. Predaj áut sa tam minulý mesiac znížil medziročne o 3,8 %.
 

jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo