2014-12-19 11:05:00
VW GTI Roadster je
VW GTI Roadster je koncept, ktorý vznikol z hry na Playstation.
Zdroj: Volkswagen

VW GTI Roadster: koncept z počítačovej hry sa zmenil na skutočné auto

Z virtuálneho sveta do reality – to nebýva vždy častý postup pre vznik nového modelu.

Prosím zoznámte sa: pôvodné meno „GTI Roadster, Vision Gran Turismo“. Koncept vznikol ako virtuálny špeciál určený pre počítačovú hru Gran Turismo 6. Tak to malo aj zostať. Lenže... Pre veľký záujem sa Volkswagen nakoniec predsa rozhodol inak a postavil reálne auto. To je v skratke oficiálna verzia vzniku doteraz najostrejšieho GTI z dielne VW.

Možno to tak dokonca aj plánovali, no faktom je, že po virtuálnom predstavení auta sa nakoniec zhmotnilo na akcii  GTI Meeting Wörthersee. Teda na už 33. stretnutí fanúšikov pôvodne iba modelov VW Golf GTI. Z akcie sa postupom rokov vyvinula prehliadka všetkých značiek koncernu – a aj v tomto roku každá z nich priniesla nové prekvapenia.

Na začiatku to bolo celkom prozaické: Spoločnosť Sony sa pre najnovšie vydanie hry Gran Turismo 6 pre svoju konzolu Playstation rozhodla zaradiť aj kategóriu Vision Gran Turismo, pre ktorú mohli automobiloví výrobcovia navrhnúť svoje virtuálne športové auto. Vo Wolfsburgu to vzali za správny koniec a GTI Roadster je dôkazom toho, že sa dizajnéri značky VW vedia poriadne odviazať.

Zdroj: Volkswagen

Dvojmiestny superšport má naozaj zaujímavý dizajn. Koncept je vizuálne ostrý ako britva a pritom sa za ním skrývajú jasné štylistické rysy a odkazy modelu Golf. Auto má stály pohon všetkých kolies 4Motion a veľmi solídnu pohonnú jednotku. K dispozícii je dvakrát preplňovaný benzínový motor V6 s objemom 3 litre a výkonom 370 kW (503 k) a krútiacim momentom až 665 Nm. Cez sedemstupňovú automatickú prevodovku DSG sa výkon prenáša na 20 palcové kolesá vpredu obuté do pneumatík 235/35 a vzadu s rozmerom 275/30. Hmotnosť auta je 1420 kg, na stovku dosiahne za 3,6 s a maximálna rýchlosť je 309 km/h.

Zdroj: Volkswagen
Zdroj: Volkswagen

Mať ho tak v ruke! Povzdychne si asi väčšina. To nebude také jednoduché, lebo Volkswagen zrejme neplánuje (hoci len miniatúrnu) sériovú výrobu a tak GTI Roadster asi zostane len ako prototyp. Ale zrejme sa časť z jeho DNA presunie v budúcnosti do niektorých ostrých modelov.

Ak by ste predsa len veľmi túžili vidieť ho naživo, máte šancu ešte dnes na GTI Meeting pri rakúskom jazere Wörthersee na juhu Rakúska. Inak sa musíte spoľahnúť na virtuálnu realitu v hre GT6. Alebo na našu foto galériu.

Jozef Vydra
ZDROJ: VW

Komentáre k článku


Stream naživo