2014-05-10 11:35:00
BMW X6 M Alpina
BMW X6 M Alpina
Zdroj: BMW

X6-tku chcú zostreliť už dve automobilky. Okrem Mercedesu si brúsi zuby i Porsche!

Zdá sa, že po dlhých rokoch existencie modelu X6 si konkurencia konečne zrátala hodnotu X6-tky.

Nedávno sme vám ukázali koncept Mercedesu, ktorý akoby z oka vypadol X6-tke od BMW. Dnes je jasné, že proti gigantovi od BMW sa dnes chce postaviť i Porsche so špeciálnou edíciou Cayennu.

BMW X6 si u bežnej populácie veľké sympatie nezískala. Je to drsné, silné, ozrutné a poriadne drahé auto. Avšak BMW pri vytváraní X6-tky nikdy nemienilo urobiť auto pre masy. Skôr išlo o auto, ktoré je jednak športové, jednak úctyhodné a tiež posádku upokojí pocitom bezpečia. Prináša to čo „menšia“ X5-ťka a k tomu pridáva poriadnu dávku dravosti a jedinečnosti. Ide o kupé SUV.

To, že sa tento stroj mnohým novinárom nepáči a že je to taká kompromisná všehochuť nie je problém automobilky. Svojich zákazníkov si model X6 našiel a bolo ich viac než dosť. Konkurencii však trvalo viac než päť rokov od uvedenia X6-tky na trh, kým si uvedomili, že BMW sa opäť podarilo vytvoriť akýsi nový segment, v ktorom skrátka nemá konkurenciu. Ako prvý si to uvedomil Mercedes a na nedávny autosalón v Pekingu priniesol koncept pod názvou Coupe SUV. 

O to isté sa chce pokúsiť aj Porsche, ktoré by malo v blízkej budúcnosti predstaviť svoju predstavu. Išlo by o nový „poddruh“ modelu Cayenne, pričom by to tiež mal byť kríženec kupé a SUV.

Porsche však tvrdí, že model schopný pobiť sa s X6-tkou už zvažovali istý čas, no problémom bola výrobná kapacita v závode v Leipzigu, ktorá by na nový model jednoducho nestačila.

Teraz však Poršátko uvažuje o uvedení takéhoto auta na rok 2018. Tak uvidíme!

Koncept Mercedesu si môžete pozrieť v galérii.

Ján Hargaš
ZDROJ: autoblog.com

Komentáre k článku


Stream naživo