2014-05-02 10:00:00
Volkswagen Gold Golf
Volkswagen Gold Golf
Zdroj: Volkswagen

Volkswagen hlási zisk 2,4 mld. za prvý štvrťrok. SEAT zmenšuje stratu

Všetky veľké značky koncernu hlásia zisk, okrem SEAT-u. Aj tu však vidieť pokroky. Je to však boj na dlhé trate.

Samotný Volkswagen však priznáva problémy. Dôvodom sú nízke predaje v Južnej Amerike a v Rusku.

Problémy Volkswagenu zmenšujú jeho úspešné dcéry Audi a Porsche. Škoda sa tiež zlepšila, no SEAT... Španieli sú stále v červených číslach, avšak liečba zaberá. Nové modely znižujú stratu.

Volkswagen (VW) dosiahol v prvej štvrtine tohto roka výborné výsledky. DPA uvádza, že v 1. štvrťroku vzrástol jeho prevádzkový zisk medziročne o 22 % na 2,9 miliardy eur. Okrem toho zinkasoval aj 1,24 miliardy eur zo spoločných firiem s čínskymi partnermi. Tento výsledok sa zlepšil o 7 %.

Napriek silnému euru sa tržby koncernu v 1. štvrťroku zvýšili medziročne o 3 % na 47,8 miliardy eur. Čistý zisk stúpol o 18 % na 2,4 miliardy eur.

Zatiaľ nie je jasné, či sa VW podarí úplne prevziať švédsku dcéru Scania, výrobcu nákladných vozidiel. Lehota s ponukou jej zvyšným akcionárom sa skončila v piatok (25.4.). Ich rozhodnutie oznámi vedenie koncernu ešte tento týždeň.

Samotná značka Volkswagen si pohoršila z minuloročných 590 miliónov zisku na 440 miliónov. Okrem vyššie uvedených dôvodov sa spomínajú aj zvýšené náklady na vývoj nových technológií. Audi zaznamenalo profit 1,3 miliardy, čo je rovnaké ako v úvode minulého roku. Zisk nerástol pre investície do vývoja. Porsche si naopak prilepšilo z 573 na 698 miliónov eur za prvý kvartál. Výnosy Škody stúpli o 65 % na 180 miliónov eur – dôvodom je uvedenie nových modelov a aktualizácia tých starších. Škode sa tiež darí na mimoeurópskych trhoch. Aj superluxusné Bentley si polepšilo. Z 27 na 45 miliónov.

V červenom tak naďalej zostáva SEAT. Stratu za prvý štvrťrok však celkom úspešne znížil z minuloročných 46 na 36 miliónov. V budúcnosti by malo pomôcť uvedenie vlastného SUV.  

Ján Hargaš
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo