2014-03-25 15:28:50
Výroba vozidiel Škoda Roomster
Výroba vozidiel Škoda Roomster sa úpresťrahovala do závodu Kvasiny
Zdroj: Škoda auto

V Európe sa predá čoraz viac nových áut. Škoda nestíha vyrábať

Zdá sa, že trhu s novými autami svitá na lepšie časy. Vo februári medzimesačne stúpol o 8 %.

Predaj áut je začiatkom roka lepší, darí sa v podstate všetkým značkám, vlna nárastu obišla iba Volkswagen. Jediný z veľkých trhov, ktorý nerástol je ten Francúzsky. Pozitívna správa pre automobilky má háčik. A to ten, že sa predlžujú čakacie doby na autá. Príkladom je Škoda.

Na nové vozidlá boleslavskej automobilky sú dlhé čakacie lehoty, konštatuje dnes na svojej internetovej stránke denník Mladá fronta Dnes (MF DNES).

Pre českú ekonomiku je to mimoriadne dobrá správa. V celej Európe rastie záujem o nové autá a podľa zistenia MF DNES na nové škodovky sa v túto chvíľu čaká mesiace. Napríklad na nový automobil Yeti je dnes štandardná čakacia lehota už takmer štyri mesiace, v prípade špeciálnej výbavy aj vyše pol roka.

"Vzhľadom na zvýšený záujem o tento model sa výrobný závod Kvasiny snaží nájsť možnosti, ako čo najrýchlejšieho uspokojiť zvýšený dopyt," povedal pre MF DNES hovorca automobilky Jozef Baláž.

Dlhé čakacie lehoty na nové škodovky síce hrajú na nervy zákazníkom, zároveň sú však signálom pozvoľného ožívania európskej ekonomiky.

Európsky trh s autami rastie už šesť mesiacov v rade. Predaj áut za prvé dva mesiace tohto roka sa v Európskej únii v porovnaní s vlaňajškom zvýšil o 6,6 %, čo zodpovedá nárastu predaja o zhruba 110.000 áut.

V Česku zamestnáva výroba áut a komponentov vyše 100.000 ľudí a automobilový priemysel tvorí pätinu exportu. Oživenie tak cítia nielen automobilky, ale aj dodávatelia.

"V tejto chvíli sme asi 9 % nad plánom, ktorý sme mali," skonštatoval Ján Tichý, šéf výrobcu tesnenia Saar Gummi.

Výroba áut v Česku za prvé dva mesiace tohto roka vzrástla a podľa šéfa Združenia automobilového priemyslu Antonína Šípka by tak tento rok mohla celková ročná produkcia áut atakovať nové historické maximum.

 

jh
ZDROJ: TASR, autoblog

Komentáre k článku


Stream naživo