2014-03-19 14:00:00
Otvorenie lisovne v bratislavskom
Otvorenie lisovne v bratislavskom závode Volkswagen Slovakia.
Zdroj: VW Slovakia

Volkswagen odchádza do Poľska. Postaví závod za 3,4 mld. zlotých!

Volkswagen prenáša výrobu z Nemecka do Poľska. Dôvodom sú náklady na zamestnancov. Platy sú v Poľsku neporovnateľne nižšie!

Nemecký výrobca áut Volkswagen sa chystá vynaložiť takmer 3,4 mld. zlotých (PLN) na výstavbu nového závodu v Poľsku v meste Wrzesnia, ktorý bude produkovať veľké dodávky Crafter. Automobilka to oznámila v utorok. Závod bude zamestnávať viac ako 2 300 ľudí, pričom výroba by sa mala rozbehnúť v závere roka 2016. Výstavba závodu sa má začať koncom tohto roka, uviedla spoločnosť Volkswagen.

Montáž vozidiel v Poľsku umožní nemeckej skupine, ktorá už produkuje malé dodávky Caddy a komerčné vozidlá T5 neďaleko poľského mesta Poznaň, výrazne znížiť svoje výrobné náklady. Hodinová cena práce v poľskom priemysle bola v roku 2012 na úrovni 6,65 eura, čo je približne iba šestina v porovnaní s hodinovou cenou práce v Nemecku na úrovni 36,98 eura.

Koncern Volkswagen pôsobí aj na Slovensku. Spoločnosť Volkswagen Slovakia, a. s. patrí k najväčším exportérom, investorom i zamestnávateľom v súkromnom sektore na Slovensku a zamestnáva viac ako 9 400 ľudí. V súčasnosti v bratislavskej fabrike vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Seat Mii, Škoda Citigo, karosérie Porsche Cayenne a prevodovky. V závode v Martine vyrába podnik komponenty pre podvozky a prevodovky a v Košiciach pripravuje vozidlá na export do Ruska.

jh
ZDROJ: SITA

Komentáre k článku


Stream naživo