2014-03-13 05:04:57
Seat IBX Concept -
Seat IBX Concept - je predzvesťou ozajstných tvarov budúcich modelov Škoda a Seat?

POTVRDENÉ: Nové veľké SUV Škoda a Seat sa budú vyrábať v Čechách

Automobilka Škoda Auto bude v závode v českých Kvasinách na Rychnovsku vyrábať veľké terénne auto.

Aktualizované 15.03.2014

Všetky dohady a špekulácie sú preč. Rokovanie českého premiéra Sobotku vo Wolfsburgu potvrdilo, že sa koncern Volswagen naozaj rozhodol pre výroby doposiaľ presne nešpecifikovaného väčšieho SUV v čekých Kvasinách.

Pôvodný článok z 13.03.2014:

Informáciu priniesol denník Mladá fronta Dnes s tým, že výroba veľkého terénneho auta pobeží pod vlastnou značkou a tiež pre Seat. Koncern Volkswagen dal prednosť Škodovke pred Seatom, ktorý je tiež jeho súčasťou.

Podľa dohadov majú vzniknúť až stovky pracovných miest, uviedla Mf Dnes. Informáciu o rozšírení kvasinského závodu pre denník potvrdilo niekoľko sebe nezávislých zdrojov.

Keď presiakli koncom novembra minulého roka prvé informácie o možnej výrobe prvého SUV s logom Seatu, šlo viac o špekulácie a dohady, ako oficiálne potvrdenie. Teraz sa ukázalo, že sa listy nepohýnali bez vetra a koncern VW Group chce na okraji Orlických hôr vyrábať nielen španielsky model, ale tiež SUV s logom Škody a pracovným názvom Snowman.

Začiatok výroby je naplánovaný na koniec budúceho roka, produkcia pod značkou Seat sa v Kvasinách začne o pár mesiacov neskôr. Hovorca Škody Auto Jozef Baláž tieto informácie nevyvrátil, podľa neho však ešte finálne rozhodnutie definitívne nepadlo. Optimistický je však predseda odborov Kovo pri Škoda Auto Jaroslav Povšík.

S vedením Volkswagenu má zajtra, teda v piatok, rokovať priamo v centrále koncernu vo Wolfsburgu predseda českej vlády Bohuslav Sobotka. Ten už v nedeľu hovoril v Českej televízii o šanci na ďalšie rozšírenie výroby v Škode Auto. V kvasinskom závode sa teraz vyrábajú automobily Superb, Yeti a Roomster. Továrni pritom ešte nedávno hrozilo obmedzovanie výroby.

Zdroj: AutoBild
Zdroj: futurecarsmodel.com

Mladoboleslavská automobilka síce toto rozhodnutie vôbec nekomentovala, ale ak o ňom hovoril aj český premiér, ktorý bude mať zrejme svoje informácie a automobilka tieto informácie nepoprela, je verdikt zrejmý. Vyzerá to tak, že španielske závody majú asi smolu.

Pre nemeckého majiteľa českej automobilky to znamená aj ďalšie výdavky. Už teraz sa v Kvasinách stavia nová lakovňa, na budovanie sú pripravené aj ďalšie pozemky. Kumulovaná suma štvrť bilióna českých korún, teda viac ako 9 miliárd a 139 miliónov eur, ktorú Volkswagen doposiaľ v Česku preinvestoval, sa bude ďalej zvyšovať. K ďalším investíciám v Česku presvedčili Volkswagen predovšetkým nižšie mzdy a dobré skúsenosti s tamojšími zamestnancami. Škoda však nie je zlá investícia a výrazne pomáha v cieľu koncernu, ktorý má veľké ambície a chce byť do roku 2018 najväčším výrobcom áut nielen v Európe, ale aj na svete.

Jozef Vydra
ZDROJ: MF Dnes

Komentáre k článku


Stream naživo