2014-03-10 11:49:07
BMW M500 GTR z
BMW M500 GTR z dielne Petersport poteší všetky zmysly fanúšikov motoršportu, ale nielen ich.
Zdroj: Martin Trenkler

Aj Slováci dokážu urobiť skvostne upravené auto v štýle Need for Speed

Máme ľudí, čo majú šikovné ruky a dobré nápady. Tak je to aj v prípade tuningových firiem.

Spoločnosť Petersport nepatrí na Slovensku medzi žiadnych tuningových nováčikov. Špeciál BMW M500 GTR z ich dielne sa zúčastnil aj na nedávnom nakrúcaní reklamného traileru k novému hollywoodskemu veľkofilmu plnom rýchlych a exotických áut.

Špeciálne tmavomodré auto, ktorého základ je vo faceliftovanom  kupé BMW M3 E92, je netradičný skvost, ktorý vďaka precíznej úprave poteší nielen skutočných fajnšmekrov športovo upravených vozidiel.

Upravený motor

Podkapotou bije „namakané“ športovo ladené srdce, v podobe vidlicového osemvalcového motora V8, ktorý má v základe výkon 309 kW (420 k) pri 8300 otáčkach za minútu. Motor však absolvoval „špeciálny“ výcvik. Najprv v podobe preprogramovania riadiacej jednotky, no výraznejšia bola výmena vačkového hriadeľa za ostrejší. Výsledkom je výkon, ktorý stúpol na 367 kW (okrúhlych 500 k). Zvýšil sa aj maximálny krútiaci moment (zo 400 Nm pri 3 900/min) na 475 Nm pri 4 000/min.

Zdroj: Martin Trenkler
Zdroj: Martin Trenkler

To pomohlo aj k lepším dynamickým parametrom. Zrýchlenie 1590 kg vážiaceho auta z 0-100 km/h sa zlepšila zo 4,3 s na výborných 3,9 s. Stúpla aj maximálna rýchlosť. Elektronicky blokovaných 250 km/h sa posunulo na „otvorených“ a takmer neuveriteľných 340 km/h. Nielen zvukovému prejavu pomohla inštalácia nerezového výfuku s dvoma priepustnejšími WRC katalyzátormi a štvoricou koncoviek s priemerom 83 mm, ktoré nahradili sériový výfuk so štyrmi katalyzátormi.

Komfort aj zábava

Renomé značky BMW, kvalitné spracovanie a vysoká kvalita doplnkových úprav potešia každého hneď pri prvej ostrej jazde. V interiéri BMW M500 GTR sa už od nízkych otáčok rozlieha neopísateľný zvuk osemvalca. Úžasná symfónia pre uši všetkých milovníkov skvelých áut. Podvozok dodáva komfort, no zároveň istotu aj pri športovej jazde. Zvýšený výkon aj krútiaci moment robia z auta doslova bolid na kolesách.

Zdroj: Martin Trenkler
Zdroj: Martin Trenkler

Zmenený podvozok

Automobily BMW sú známe kvalitnými a precízne odladenými podvozkami so športovou charakteristikou. Ultimatívny podvozok EDC od M GmbH nedával veľa priestoru na ďalšie úpravy. Špecialisti spoločnosti Petersport preto zvolili iba jednoduchú úpravu inštaláciou športových pružín. Zníženie svetlej výšky pritom zachovalo potrebný komfort jazdy. No ak by potenciálny zákazník nebol spokojný s ponúkanou charakteristikou, má možnosť zvoliť si ešte tvrdšie naladenie.

Zastaviť, stáť! Raz, dva...

Poriadne rozbehnutý špeciál treba výrazne spomaliť. Preto sa o maximálny brzdný účinok starajú mohutné brzdové kotúče so 6-piestikovými strmeňmi vpredu a 4-piestikovými vzadu. Pancierové brzdové hadičky sú pri takýchto nárokoch na spoľahlivosť nevyhnutnou samozrejmosťou...

Zdroj: Martin Trenkler

Jedinečný kus(ok)

Pripraviť takéto dielo nie je vec jedného – dvoch týždňov. Projekt s dôkladnou prípravou a realizáciou trval pár mesiacov. Typickú, no zároveň v Európe unikátnu, tmavomodrú metalízu „Petersport“ dodalo BMW Individual, ktorú dopĺňa strieborno-zlaté lakovanie niektorých detailov. To výborne ladí s originálnymi (zrejme jedinými v celej Európe) trojdielnymi zlatými diskami Le Mans od BBS. Sú obuté do pneumatík Pirelli PZero s rozmermi 245/30 R20 na prednej a 275/30 R20 na zadnej náprave. Masku chladiča zdobí „výsostný“ znak spoločnosti Petersport, kapotu GTR odvetrávacie otvory. Na karosérii sú karbónové aerodynamické doplnky.

Zdroj: Martin Trenkler

Peter Žáček, konateľ spoločnosti Petersport a autor projektu dodal: „Návrh, výroba, skompletizovanie všetkých komponentov a ultimatívna predstava nášho projektu sa stali realitou. BMW M500 GTR je projekt, ktorý umožní majiteľom a záujemcom o športové úpravy BMW zažiť, vidieť a počuť viac. Išlo nám o maximálny zážitok pre oko, aj pre dušu fanúšikov BMW.“ No, zrejme sa to naozaj podarilo...

jv
ZDROJ: Petersport

Komentáre k článku


Stream naživo