2014-02-28 14:00:00
Lamborghini Veneno
Lamborghini Veneno si asi kupovať ako jazdenku z Talianska nebudete, ale ostatné si preverte.
Zdroj: Lamborghini, Carscoops.com

Ak chcete kúpiť auto z Talianska, určite si preverte, či nie je kradnuté

Zabrzdite svoju túžbu a vzplanutie k akejkoľvek talianskej kráske. Najmä plechovej.

Môžu vám nielen opantať zmysly a pomotať hlavu, ale spôsobiť aj nebývalé problémy. Ukazuje sa, že nákup auta z Talianska je vo väčšine prípadov opäť rizikový. Opakujú sa tam prípady predaja kradnutých áut.

Podľa informácií od policajného pridelenca v Ríme kupujú aj slovenskí občania autá v dobrej viere, no pri jeho zápise do evidencie alebo pri ceste v zahraničí zistia, že auto je v policajnom v pátraní.

Slováci celkom radi kupujú motorové vozidlá od talianskych fyzických alebo právnických osôb. V nejednom prípade sa ale pri registrácii ukáže, že sa z dôvodu krádeže nachádza v národnom alebo medzinárodnom systéme pátrania. V takom prípade „nový majiteľ“ o auto príde, lebo mu ho odnímu a talianske úrady rozbehnú zložitý proces zisťovania bližších okolností prípadu. Vozidlo je tak neraz aj na niekoľko rokov odstavené a neexistuje možnosť jeho ďalšieho využitia.

Zaradenie vozidiel do talianskeho systému pátrania po kradnutých vozidlách sa našťastie dá preveriť na dvoch webových stránkach. Jednou z nich je bezplatná stránka Ministerstva vnútra Talianskej republiky. Či je vozidlo v systéme, sa dá zistiť vložením evidenčného čísla, alebo čísla podvozku na tejto adrese.

Druhou možnosťou je spoplatnená stránka Automobilového klubu Talianska (ACI). Preverenie stojí 8,83 eura. V databáze verejného automobilového registra (Visure della Bancha Dati PRA online) je možné preveriť aj dodatočné údaje k vozidlu, ako je zápis do registra, prepis, hypotéka a iné. Previerka sa vykonáva zadaním evidenčného čísla a ďalších požadovaných údajov (Dati del richiedente: priezvisko, meno, fiškálny kód, dátum narodenia, telefón, e-mail, potvrdenie e-mailu) a prepisom znakov do spodnej tabuľky vpravo. Kliknutím na červený odkaz „QUI“ je možné vyžiadať iné znaky. Platba sa vykoná kliknutím na červené tlačidlo „Effettuare pagamento“.

Obidva tieto kanály však majú iba informatívny charakter, no napriek tomu je po takomto preverení omnoho menšie riziko, že si kúpite auto, ktoré pochádza z krádeže, alebo inej trestnej činnosti.

Jozef Vydra
ZDROJ: minv.sk

Komentáre k článku


Stream naživo