2014-02-13 05:20:00
Autosedačky
Autosedačky
Zdroj: Graco

AKTUALIZÁCIA: Autosedačky môžu v prípade nehody uväzniť dieťa.

Spona na autosedačkách amerického výrobcu môže v istých prípadoch zabrániť uvoľneniu dieťaťa zo sedačky.

Autosedačky by mali naše deti chrániť, no nie vždy je to tak. Americký výrobca autosedačiek a ďalších výrobkov pre deti Graco zvoláva 3,8 milióna sedačiek pre potenciálne rizikovú sponu bezpečnostných pásov na sedačke. Tá sa môže zaseknúť a znemožniť tak vyslobodenie dieťaťa v prípade nehody.

Americká organizácia pre bezpečnosť na cestách NHTSA zaznamenala vyše 80 sťažností od majiteľov týchto sedačiek. NHTSA začala okamžite konať a proti výrobcovi Graco spustila vyšetrovanie. Vyšetrovaním sa zistilo, že spona bezpečnostných pásov sedačky sa môže zasekávať v prípade, že dôjde k znečisteniu zámku spony. A k takému znečisteniu dôjde ľahko. Ide hlavne o zvyšky jedla, kašičky a podobne. Všetko čím sa vedia deti zašpiniť môže upchať spony. Tie sa síce budú dať zatvoriť, ale otvoriť už nie.

Dieťa môže zostať uväznené na mieste. V prípade, že sa spona zasekne po nehode, či nebodaj pri požiari... ani netreba zachádzať do detailov. Obrovské nebezpečenstvo si vieme predstaviť všetci...

Viacerí rodičia vo svojich sťažnostiach uvádzajú, že dieťa vyslobodili až odrezaním bezpečnostných pásov.

Výrobca Graco vo svojom vyhlásení uvádza, že by malo pomôcť vyčistenie spony. Údajne stačí sponu na tridsať sekúnd ponoriť do teplej vody, tak aby sa nečistoty uvoľnili. Ak to nepomôže ponúka výmenu spony zadarmo.

Chybnú sponu nemajú všetky autosedačky tohto výrobcu. Ide o autosedačky vyrobené medzi rokmi 2009 až 2013. Konkrétne typy: Cozy Cline, Comfort Sport, Classic Ride 50, My Ride 65, My Ride with Safety Surround, My Ride 70, Size 4 Me 70, Smartseat, Nautilus, Nautilus Elite a Argos 70.

 Niekoľko z udávaných typov sa pravdepodobne dostalo aj k nám (napr. Nautilus a Nautilus Elite), a tak sme sa zaujímali, čo by mali majitelia týchto sedačiek robiť.

Autorizovaný dodávateľ na Slovensku firma Euro-Trade zatiaľ výrobcom nebol informovaný o potenciálnom nebezpečenstve, no v prípade výskytu takýchto problémov je pripravený riešiť ich. Ak teda doma máte sedačku od firmy Graco a stalo sa vám, že spona šla ťažšie otvoriť, problém sa môže týkať aj vás. Najlepšie urobíte ak sponu skúsite umyť vyššie uvedeným spôsobom. Ak problémy neprestanú, obráťte sa na obchod, kde ste sedačku zakúpili, prípadne na dovozcu autosedačiek.

Je tiež možné obrátiť sa priamo na výrobcu na jeho internetovej stránke, kde sú kontakty potrebné pre vybavenie opravy. Výrobca by vám mal zaslať nový bezpečný typ spony. Na jeho stránke sa nachádzajú odkazy na video návody ako sponu vymeniť a tiež umyť.

Táto skutočnosť neznamená, že by bolo rizikové používať autosedačky tohto výrobcu. Znamená to len, že sa o ne treba starať a iba v prípade pretrvávajúceho ťažšieho otvárania (aj napriek údržbe) kontaktovať vyššie uvedených.

AKTUALIZÁCIA: Ako sme sa domnievali, toto riziko by sa nemalo týkať sedačiek zakúpených na Slovensku, či v celej EÚ. Ide iba o sedačky zakúpené priamo v USA (prípadne poslané na naše územie cez e-bay a pod.). Dodávateľovi autosedačiek Graco na Slovensko firme Euro-Trade sa podarilo zistiť priamo od výrobcu, že spony používané v EÚ sa daný problém netýka, musia totiž zodpovedať európskym normám. Aj keď mnohí z nás na EÚ nadávajú, v tomto prípade nás ochránila pred nebezpečenstvom. Napriek tomu platí vyššie uvedené - o autosedačky sa treba starať.

Ak ste si sedačku zakúpili obdobným spôsobom (cez internet zo zahraničia) skontrolujte si chybné spony v galérii.

Ján Hargaš
ZDROJ: NHTSA, autoblog.com, Greco

Komentáre k článku


Stream naživo