2014-02-12 06:40:30
Policajné auto blokuje vodiča
Toto je záber z kamery vodiča, ktorého policajti blokovali.

Pomsta „mocných“ má rozuzlenie: Policajti svoju „pravdu“ nemali!

Neuveriteľné: policajti, ktorí chceli dokázať vinu vodičovi za každú cenu, dostali po prstoch od nadriadených.

Pamätáte sa na kauzu, ktorá rozbúrila slovenský internet? Odporúčame prečítať si ju, aby ste boli v obraze. V skratke to bolo o tom, že policajti, ktorí ohrozili a obmedzili vodiča s dieťaťom v kabíne počas jazdy, chceli zvaliť vinu na vodiča. Ten ich správanie nakrútil na video.

Nielen v tomto prípade sa však ukázal Absurdistan v praxi, keď policajti tento dôkaz použili proti nemu a obvinili ho zo spáchania priestupku! Zdá sa vám to nepochopiteľné? Vy si viete priznať vinu? Uniforma u niektorých ľudí spôsobuje "neomylnosť", ako aj v tomto prípade. Logické argumenty idú nabok.

Preto sa zrazu začalo hovoriť o niečom celkom inom, ako o nesprávnom postupe a argumentoch policajta na videozázname a pozornosť sa odvádzala na čosi, čo nebolo v danom prípade prioritné a podstatné. Len aby policajt, ktorý zrejme pochybil, zostal „čistý“.

Pravda, kdeže si sa stratila...

Hoci bola verejnosť na strane vodiča, Okresný dopravný inšpektorát Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave V (ODI BA V) chcel dokázať, že nie vodič, ale policajti mali pravdu. Na svoju obhajobu použili aj vyjadrenie znalca, ktorý z videa umiestneného na internete usúdil, že vodič porušil maximálnu povolenú rýchlosť na danom úseku. Snaha presunúť vinu na vodiča v inej veci, ako bola pôvodne znamenalo, že vodič dostal pokutu 20 eur a mal aj zaplatiť úhradu nákladov priestupkového konania vo výške 33 eur. Bol však presvedčený o svojej nevine a rozhodnutý brániť sa. „Ak bude treba, tak aj na súde“, dodal. Poslal odvolanie voči rozhodnutiu Okresného dopravného inšpektorátu na nadriadený policajný orgán.

Pomáhať a chrániť, ale koho?

Policajti majú pomáhať a chrániť – ale nie seba! Nahnevaní (nielen) motoristi im odkazujú tvrdé slová – takto sme začali pokračovanie celej kauzy kde bolo podľa reakcie verejnosti jasné, že to na ODI BA V „prepískli“. Obvinený vodič sa odvolal, ale dlho sa nedialo nič. No presne na konci zákonnej lehoty na vybavenie prišiel list a v ňom rozhodnutie z Krajského dopravného inšpektorátu v Bratislave (KDI BA). To je príslušný nadriadený orgán, kam smerovalo odvolanie vodiča. Skôr ako sa dostaneme k pointe iba otázka: kde zostal „trčať“, keď je na ňom dátum 13.1,2014 a doručený bol až v nasledujúcom mesiaci?

Zázraky sa dejú...?

Celé rozhodnutie so všetkými dôvodmi má 6 strán. Je to celkom zaujímavé a poučné čítanie, hlavne pre policajtov, ktorí by mali podobné chúťky ako ten z bieleho BMW, ktorý zastavil vodiča najprv pre niečo iné, potom svoj úmysel preklasifikoval podľa vyjadrenia vodiča na „bežnú cestnú kontrolu“ a nakoniec s pomocou podania neznámeho občana chcel dokázať, že nie on sa správal neprofesionálne a urobil chybu, ale za všetko môže vodič zastaveného auta.

Toto rozhodnutie KDI BA (nájdete ho v galérii obrázkov) by sa malo stať povinným čítaním pre všetkých príslušníkov PZ, ktorí pracujú na dopravných inšpektorátoch na Slovensku. Pre poučenie, aj pre výstrahu. Veľmi, ale naozaj veľmi záleží od toho, akého policajta stretnete. Ak je férový a nekompromisný, asi ani vy nebudete mať problém priznať, že ste pochybili, ak sa tak stalo. No status „neomylného“ a ešte k tomu arogantného predstaviteľa moci ľuďom nechutí.

Nedajte sa, bráňte sa

Ak máte pocit, že vás chcú policajti za každú cenu usvedčiť z toho, čo ste neurobili – bráňte sa. Nie každý má na spory s políciou nervy a „žalúdok“. No nech je dôkazové bremeno na policajtoch. Hoci v čase „objektívnej zodpovednosti“ to bude čoraz ťažšie. No aj tento prípade jasne poukázal, že policajti nie sú len „tí zlí“. Zdravý rozum má prednosť pred všetkým, preto blahoželáme dotyčnej nadporučíčke, referentke špecialistke oddelenia bezpečnosti cestnej premávky KDI BA, ktorá správne posúdila pochybenia pri posudzovaní a rozhodovaní na prvostupňovom policajnom orgáne, teda na ODI BA V.

Ostáva dúfať, že bude mať príležitosť nezaujato rozhodovať aj naďalej, ale že podobných podnetov na to bude prichádzať stále menej. Lebo sa policajti z tejto kauzy poučia... Ale to by sme už chceli asi naozaj zázrak, či nie?

jv

Komentáre k článku


Stream naživo