2014-01-20 17:14:18
BMW i8 havarovalo na
BMW i8 havarovalo na diaľnici
Zdroj: bmwblog.com

Deň blbec: rozbil prototyp superšportu i8 za viac než 200 000 EUR!

Je to vôbec prvé BMW i8, ktoré malo haváriu. Podľa všetkého to bola pre auto zároveň posledná cesta.

Nehoda sa stala dnes na diaľnici A92 v Nemecku neďaleko mesta Freising. Aj napriek tomu, že tam nebola maximálna povolená rýchlosť, policajný komisár Nicholas Bishop povedal, že vysoká rýchlosť bola hlavným faktorom nehody.

V aute v čase nehody sedel 30-ročný testovací jazdec BMW, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou nezvládol riadenie na mokrej vozovke, nabúral do stredových zvodidiel, aby ho tie následne katapultovali na pravú stranu cesty, kde auto zastalo.

K dispozícii máme iba túto fotografiu, podľa ktorej možno predpokladať, že auto narazilo aj do zvodidiel na pravej strane. Vodičovi sa nič vážne nestalo.

O šťastí však nemôže hovoriť. Zničiť auto je vždy zlé, nech je staré, či nové. Zničiť auto v hodnote viac než 200 000 EUR (niektoré odhady píšu o sume 250 000), navyše prototyp, to je naozaj deň blbec.

Nepochybujeme o schopnostiach testovacieho pilota, takým pilotom sa nestane len tak hocikto, rovnako BMW nezverí auto len tak hocikomu, ale ako sa hovorí: aj majster tesár sa utne. Vynára sa otázka, či to náhodou nebola aj chyba vozidla, no zatiaľ to tak nevyzerá.

Hybridný superšport BMW i8 sa bude v Nemecku predávať od 126 000 EUR, cena zdemolovaného auta je omnoho vyššia najmä pre všetky testovacie (a testované) zariadenia na palube.

i8 bude mať Pod kapotou 1,5 litrový trojvalec s dvoma turbami, s výkonom 170 kW (231 k) a s krútiacim momentom 320 Nm , ktorému bude sekundovať elektromotor s výkonom 96 kW (131 k) a s krútiacim momentom 250 Nm. Z nuly na sto i8 akceleruje za 4,4 sekundy a maximálna rýchlosť je limitovaná na 250 km/h. Zároveň dokáže prejsť do 35 km iba na elektrinu.

Ján Hargaš
ZDROJ: bmwblog.com, mercur, carscoops

Komentáre k článku


Stream naživo