2014-01-03 10:02:00
Toyota a BMW
Toyota a BMW
Zdroj: Joerg Koch / AP / DAPD

Spojenie BMW a Toyota prinesie prvé ovocie: zdieľané športové vozidlo

Zaujímavé je, že aj keď to má byť jedno vozidlo, zástupcovia automobiliek tvrdia, že budú predsa úplne iné...

Keď v lete v roku 2012 uzavreli automobilový giganti BMW a Toyota partnerstvo, všetci očakávali, že výsledky sa dostavia zanedlho. Ubehlo však jeden a pol roka, kým spoločná snaha začala naberať kontúry.

BMW a Toyota chcú ako prvý výsledok partnerstva predstaviť spoločné športové vozidlo. DPA s odvolaním sa na denník Frankfurter Allgemeine Zeitung cituje člena vedenia BMW zodpovedného za vývoj Herberta Diessa, že sa partneri dohodli na architektúre zdieľaného automobilu. Ako hovorí Diess: „Dôležité je, že to budú dve rozdielne vozidlá, ktoré budú reprezentovať dve rozdielne značky.“

BMW a Toyota sa v júni 2012 dohodli na spolupráci. Jej cieľom je vývoj nových koncepcií vozidiel a alternatívnych pohonov ohľaduplnejších k životnému prostrediu.

Zdieľanie technológií, vývoja a hlavne nákladov je dnes medzi automobilkami veľmi obľúbená a pochopiteľná cesta. Toyota a BMW rozhodne nepatria medzi značky, ktoré by na vývoji nových technológií a automobilov šetrili, a tak sa spoločnému úsiliu nemôžeme čudovať.

Kedy sa dozvieme viac zostáva vo hviezdach a v mysliach manažérov automobiliek. Dúfajme, že prvé informácie a obrázky uzrú svetlo sveta čo najskôr. Predstava športového auta typického tak pre BMW a zároveň pre Toyotu je trochu neurčitá a vzbudzuje obavy, či to nebude nejaký nemecko-japonský mačkopes...

Pri Toyote sa môžeme domnievať, či výsledkom spoločného úsilia s BMW nebude nová Supra. Avšak pri BMW sú dohady skôr tápaním v tme... Nuž, nechajme sa prekvapiť.

 

jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo