2013-12-03 12:02:21
Paul Walker - posledná
Paul Walker - posledná fotografia, potom nastúpil a odišiel... naposledy.
Zdroj: Tmz.com

Porsche vydalo varovanie: Nedávajte toto pretekárske auto do nesprávnych rúk!

Môže za smrť Paula Walkera samotné auto Porsche GT? Je veľmi citlivé na akékoľvek nerovnosti vozovky.

Smrť jednej z hlavných postáv filmovej série Fast & Furious, herca Paula Walkera vyvolala záujem médií o Porsche GT, v ktorom zahynul. Server tmz.com priniesol zaujímavé informácie. „Je to viac pretekárske auto, ako cestné vozidlo“, píše sa v oficiálnom liste/faxe, ktorý poslalo vedenie Porsche predajcom na Stredozápade USA v roku 2004 tesne pred tým, ako sa polmiliónová Carrera GT dostala do predaja.

Športové vozidlo, v ktorom zomrel Paul Walker, bolo drsné na riadenie. Porsche varovalo o tom svojich dealerov v písomnej forme, aby nenechali len tak hocikoho riadiť toto vozidlo... pretože je hyper citlivé na stav vozovky. Okrem toho aj na spôsob riadenia, kde sa môže poškodiť spojka za 24 000 dolárov.

V kópii obežníka od vedenia Porsche sa vysvetľuje, ako silný automobil to je, ale tiež uvádza: „Verte mi toto vozidlo nemôže prejsť cez plechovku piva, ktorá leží na ceste.“ Porsche to odôvodňovalo cenou možných poškodených častí vozidla.

Napríklad spodný kryt stál 39 367,97 USD, prevodovka 42 585,57 USD a predné a zadné disky kolies z horčíka, ktoré sa nedajú opravovať, ani lakovať zhruba 6000 dolárov za kus.

V dokumente Porsche sa okrem iného tiež píše:„Musíte si uvedomiť, na akom type a povrchu vozovky ste (priehlbiny, otvory, výšky spojov, atď)." K tomu treba poznamenať, že  cesta, kde Paul Walker a Roger Rodas havarovali, je pokrytá reflexnými bodmi, cez ktoré bežné autá prešli neškodne tisíckrát.

Zdroj: Tmz.com


Polícia stále vyšetruje presnú príčinu nehody, a zatiaľ konštatovala iba to, že rýchlosť bola hlavným faktorom nehody. Ešte na vysvetlenie dodajme, že v telefaxe od zastúpenia Porsche sa konštatuje, že GT je sakramentsky blízko k skutočnému pretekárskemu autu, ale dodáva: „Toto auto má všetky nevýhody pretekárskeho auta."

Kým Rodas bol známy ako skúsený vodič, dokument Porsche dáva jasne najavo, že prax nie vždy stačí, ak máte skrotiť takéto auto v prípade, že povrch vozovky nie je ideálny.

Takto sa to nakoniec skončilo - tieto zábery nakrútili iba pár sekúnd po tragickej nehode, kde na vozovky vidno rozrúsené časti vozidla po údajnom dvojitom náraze do stromov a nakoniec do stĺpa verejného osvetlenia...

Jozef Vydra
ZDROJ: Tmz.com

Komentáre k článku


Stream naživo