2013-11-28 15:42:15
EuroNCAP testy november 2013
EuroNCAP testy november 2013
Zdroj: EuroNCAP

EuroNCAP opäť rozbíjal autá. Ktoré sú bezpečné?

Jedenásť áut sa podrobilo nárazovým testom. Výsledky priniesli pár prekvapení i sklamaní. Zaujalo BMW i3. Potešili Peugeot 308, Mazda 3 a iní

Prvé sériovo vyrábané plne elektrické BMW – i3 získalo síce iba štyri hviezdičky z piatich, aj tak nemožno hovoriť o sklamaní. BMW i3 je priekopníkom v použití konštrukcie z uhlíkových vláken v osobnej doprave, no napriek tomu auto získalo v hodnotení ochrany posádky plný počet hviezd. Z plného počtu mu ubrala ochrana chodcov a asistenčné systémy.

BMW však tvrdí, že auto uspelo v interných nárazových testoch a to aj takých, ktoré EuroNCAP nerobí. Išlo napríklad o náraz iného auta zozadu, v ktorom i3 obstála na výbornú (na rozdiel od áut, ktoré považujú kufor za deformačnú zónu)

Ako mierne sklamanie možno označiť štyri hviezdičky pre Ford EcoSport, a to aj napriek tomu, že za ochranu dospelých získal 93 %. Aj Nissan Note si viedol výborne v ochrane pasažierov, avšak EuroNCAP, chce od áut viac než "len" ochranu pasažierov. Výsledky výrazne ovplyvňujú výsledky v kategórii asistenčné systémy. Štyri hviezdy získala aj dodávka Volkswagen T5. Mercedes Citan, ktorý naposledy pohorel a s troma hviezdičkami zahanbil značku sa pokúsil napraviť svoju reputáciu. Podarilo sa mu získať prijateľné štyri hviezdy.

Potešil Peugeot 308. Získal päť hviezd a za ochranu dospelých získal jedno z najvyšších hodnotení.

Ostatné autá získali tak ako 308-čka plný počet európskych hviezd. Boli medzi nimi Infiniti Q50, Maserati Ghibli, Mazda 3, Ford Turneo Connect a elektrický Mitsubishi Outlander.

Zdroj: EuroNCAP

V nasledujúcich videách si môžete pozrieť testy BMW i3, či Peugeotu 308.

 

jh
ZDROJ: EuroNCAP, carscoops.com

Komentáre k článku


Stream naživo