2013-11-22 04:04:04
Policajti zastavili vodiča na
Policajné auto blokuje vodiča a potom ho zastaví

Pomsta „mocných“ pokračuje: Nachytali sme policajtov, ich postup sa vám nepáči

Policajti majú pomáhať a chrániť – ale nie seba! Nahnevaní (nielen) motoristi im odkazujú tvrdé slová.

Zrejme sa im názory ľudí páčiť nebudú, ale pohár trpezlivosti sa naplnil. Hlas ľudu dosiahol mieru, keď sa už nedokážu iba prizerať, alebo mávnuť nad tým rukou. Ľudia chcú prácu, normálnu plácu, aby mali kde bývať a čo jesť, nie neustálu buzeráciu.

Dokážu akceptovať istú mieru nespravodlivosti, no čoho je veľa, toho je príliš. Nechcú si už viac nechať skákať po hlavách a v diskusiách sa vyjadrujú dosť ostro.

Rozhorčenie (nielen) vodičov je zrejmé

Toto sa veru dalo čakať, ale otočiť to až takto? Vodič auta, ktorého policajti blokovali a obmedzovali je zrazu vinný. Nahnevaní ľudia vyjadrili svoj názor naplno: takto môže dopadnúť ktokoľvek z nich. A to sa im nepáči. Vlna záujmu o náš včerajší článok ukázala, že slovo spravodlivosť ľuďom stále niečo hovorí. Oslovili sme niekoľkých motoristov priamo v uliciach hlavného mesta, či sa stotožňujú s postupom policajtov a spôsobom jeho vyšetrovania. Spolu s ich názormi pripájame aj názory z diskusie pod článkom a na našej Fanpage.

Nepáči sa vám hlavne to, že sa dôkazový materiál vodiča zrazu stal zbraňou namierenou proti nemu. A mnoho ďalších vecí. Aj vy máte možnosť vyjadriť svoj názor.

Anketa

Martin: "Čo viac k tomuto dodať, asi len to že toto je také typické slovenské... Niečo podobné som zažil priamo na vlastnej koži... Nejdem hovoriť o koho sa jednalo, iba to, že je to príslušník PZ SR... Tento pán jazdí so svojím súkromným autom ako Hamilton, Vettel, Alonso či iný jazdec F1 po okruhoch ale s tým rozdielom, že k svojmu jazdeniu používa slovenské cesty... Ak by takto rýchlo jazdil obyčajný slovenský občan ktorý sa živý prácou ako zásobovač alebo TAXI, tak v tom momente mu berú vodičský preukaz minimálne na 5 rokov... Ale v ich radoch to chodí inak... Záznam aj dôkazy sa stratia a služba za službu..."

OvcezKSS: "Nemusí sa ničoho báť, policajti nedokážu zistiť rýchlosť. Ja som raz poslal také video, išli na tacháči 150 km/h a bola tam značka 90 km/h mali hlas, mali tváre, dodal som im aj mená... a mám dopis od PZ, že oni ich nemohli identifikovať a preto nemohli konať...!"

Michal: "Je to do plaču, ako to tu funguje. V prvom rade hliadka nemohla namerať vodiča, keďže nemala radar. Polícia nemá právo len tak, keď si zmyslí niekoho takto obmedziť, ani ohroziť. Toto bola jasná buzerácia. Takíto ľudia nemajú čo hľadať v policajnom zbore, ten pán by sa nemal vzdať a bojovať za svoju pravdu."

Stanci: "Niečo neuveriteľné, čo na to povedať, prezentácia absolútnej moci, som zvedavý koho budú buzerovať, keď na Slovensku ostanú len Cigáni a samotní policajti."

Dablisko: "Gratulujem tomu pánovi! Kiežby bolo viacej takýchto neoblomných ľudí."

Tonyloco: "Slovenskí policajti sa cítili vždy "nedotknuteľní" a tak každý pokus o zrušenie tejto ich výsady sa snažia hrubým spôsobom potrestať. Je to síce úbohé a nemorálne, ale účinné."

Milos: "Ak chcete vidieť ako policajti prekračujú povolenú rýchlosť opakovane a porušujú predpisy, tak treba ich natáčať v Petržalke, kde sídlia vedľa Technopolu... S tými ich Audinami tam skoro nikdy nejdú povolenou rýchlosťou, ale tak 70-90 km/h... Tak isto sa tam nachádzajú aj tieto X3 z videa..."

Ján: "Prestávam mať rád tú vetu: To je také typicky slovenské. Mne sa minule v BA podarilo natrafiť na dobrých policajtov, sme sa aj zasmiali a znížili mi pokutu, bol som spokojný s prístupom, ale tento chmulo to isto nebol."

Pimpi Limpi: "To je čo za haluz? Policajt zastavuje vodiča na základe rýchlosti na svojom tachometri a, že mal nastavený tempomat? Chlape, držím Vám palce. Hlavne kľud a rozvahu, aj keď vieme, že v našej krajine je väčšina rozhodnutí absurdných." 

Lysik: "Starší, skúsený policajt sa chová na ceste inak ako je to na inkriminovanej snímke z kamery. Je veľká pravdepodobnosť, že sa jedná o mladých policajtov ktorí sa ešte nestotožnili s mottom "Pomáhať a chrániť". Zrejme pod vplyvom akčných filmov sa arogantne predvádzajú na ceste. Pletú si PC hry s realitou. Príkladný trest by poslúžil ako dobrý precedens."

Vnovomsate: Zákony sú nastavené tak, aby tlačili bežných ľudí do kúta. Žiadna spravodlivosť sa nedá riešiť zákonom. Tento pán má jasný dôkaz, ale ako vidíme, je to ako píšem. Keď oni povedia, že celý týždeň bola vonku tma, tak tam tma bola. To sú zákony."

Ako to vidí vodič z videa?

Oslovili sme priamo aj vodiča, ktorý celý incident nahral. Povedal, že napriek ostrej výmene názorov s policajtom vo videu neskôr „vychladol“ a nechcel to riešiť ďalej. Video na internet dal jeho syn, ktorého správanie policajtov pobúrilo. Odozva verejnosti ho presvedčila, že sa policajný postup nepáčil iba jemu a blízkemu okoliu.

Keď sa video objavilo na stránke www.topky.sk, vzbudilo poriadny rozruch a už vtedy komentáre nemali konca – kraja. No akoby to nestačilo, namiesto vyšetrenia postupu policajta, ktorý blokoval vodiča s dieťaťom v aute, sa karta obrátila. Predvolali ho na výsluch. Postupne navštívil políciu niekoľkokrát, až ho nakoniec uznali zo spáchania priestupku. Políciou poverený znalec totiž z videonahrávky určil, že vodič auta jazdil v čase predtým, ako ho policajti obmedzili a neskôr zastavili, rýchlosťou 77 km/h.

Topiaci sa aj slamky chytá

Tak je to aj v tomto prípade. Video nemôže slúžiť ako dôkaz. „Je to absurdné, s videom bolo manipulované", hovorí vodič a dodáva: „Aby celý záznam netrval tak dlho, syn upravil pôvodnú nahrávku, rýchlosť prehrávania nesúhlasí s reálom. Je iný počet zobrazených obrázkov za sekundu. Takže predpoklady znalca vychádzajú z nesprávnych údajov. A keby aj to bol originál, nahrávka, ktorá bola urobená zariadením za 45 eur predsa nemôže byť referenčnou pre takéto výstupy znalca“, dodal vodič, ktorý videonahrávku urobil. S udelením pokuty nesúhlasil a povedal, že sa voči rozhodnutiu odvolá.

Celé sa to začalo krútiť okolo toho, že vodič spáchal priestupok, ale čo policajt, ktorý vo videu vystupoval nanajvýš neprofesionálne? „Keď som sa pýtal, ako dopadol policajt, ktorý ma zastavil najprv pre niečo iné a potom tvrdil, že je to bežná cestná kontrola, vraj ho riešili a dostal v priestupkovom konaní pokutu 20 eur,“ dodal vodič.

Určite mu nevyrubili okrem toho ešte úhradu nákladov priestupkového konania vo výške 33 eur, ako dotknutému vodičovi. Ten je však presvedčený o svojej nevine a je rozhodnutý brániť sa. „Ak bude treba, tak aj na súde“, dodal na záver. Netreba zdôrazňovať, že nielen vtedy budeme celú kauzu naďalej pozorne sledovať.

Ako to vidíte vy?

Tiež vás rozčuľujú podobné prípady? Ak ste zažili za volantom, alebo ako chodci podobné, alebo aj celkom iné prípady, ktoré znamenali neprávosť voči vám zo strany polície, alebo iných orgánov, dajte vedieť. Stačí, ak nám napíšete na našu adresu tipy@podkapotou.sk a my sa na ne pozrieme.  Ak bude dosť príkladov a podnetov na akékoľvek neprávosti, ktorých určite nie je málo, pripravíme pravidelnú rubriku, kde vám ich priblížime a poradíme, ako na riešenie problémov.

jv

Komentáre k článku


Stream naživo