2013-11-18 09:05:00
Volkswagen Passat Alltrack
Volkswagen Passat Alltrack
Zdroj: speedsportlife.com

Škandalózna zákazka: Nemocnica chcela kúpiť luxusné auto!

Nemocnica Poprad chcela cez verejné obstarávanie získať luxusné auto. Tender ušila na mieru jednému automobilu!

Verejná zákazka Nemocnice Poprad na nákup osobného automobilu bola napísaná tak prísne, že jej mohla vyhovieť iba jedna automobilka, jedným jediným autom.

Nemocnica Poprad a.s. zadala verejnú zákazku takým štýlom, že ju za žiadnych okolností nemohlo splniť iné auto než luxusný Volkswagen Passat Alltrack. Doslova totiž šlo o skopírovanie cenníka tohto automobilu s niekoľkými „nevyhnutnými“ prvkami príplatkovej výbavy. Menovite sú to Bi-xenónové svetlomety s automatickým natáčaním do zákruty, adaptívny tempomat ACC so systémom núdzového brzdenia, tmavé sklá od B-stĺpika, či luxusná kožená výbava so športovými sedadlami a vyhrievaním predných sedadiel. Iba tieto spomenuté prvky zvyšujú základnú cenu auta o 4900 eur. Okrem toho, že z podmienok jednoznačne vyplýva, že ide práve o Passat Alltrack, je tiež jasné, že zadávateľ pri tvorbe zákazky urobil jednu závažnú, až priam amatérsku chybu. Opísal totiž cenník automobilu takmer do bodky a vôbec sa to nesnažil skryť! Dokonca opísal aj jednotlivé obchodné názvy výbavy auta, ktoré nepoužíva žiaden iný výrobca. Ide napríklad o označenie automatickej prevodovky DSG, ktorá sa pod týmto názvom montuje výhradne do áut patriacich pod krídla koncernu Volkswagen.

Amaterizmus ako hrom!

Keď sme pátrali po tom, aké auto by podmienkam mohlo vyhovieť, už na prvý nástrel sme tipovali dve autá. Práve Passat Alltrack a Audi A4 Allroad. Už v druhom riadku opisu zákazky sa nachádzajú dva výrazne obmedzujúce parametre – svetlá výška 165 mm a typ karosérie Kombi. Akou náhodou má Passat Alltrack svetlú výšku akurát 165 mm a akou náhodou má karosériu typu kombi? Ťažko náhodou... Rovnako sú na tom názvy doplnkovej výbavy, ktoré nenájdete nikde inde (s takým významom a v takej kombinácii) ako vo Volkswagene. Posledná nádej menom Audi tak odpadla veľmi rýchlo. Ak majú podobné autá v rámci koncernu Volkswagen (kam patrí aj Audi, Škoda, či Seat) rovnaké typy doplnkovej výbavy, automobilky sa snažia nenazývať ich vždy rovnako. Keď teda opäť nazrieme do zákazky a porovnáme ju s cenníkmi iných automobiliek, nájdeme prvky ktoré sú takto nazvané iba vo Volkswagene. Ide napríklad o tempomat ACC s „Front Assist“ a „City Brake,“ farebný palubný počítač „Premium,“ kožená výbava „Nappa,“ disky z ľahkých zliatin „Valley,“ či jazdný program „Off-road.“ Podobne je na tom navigačný systém RNS 315 a rádio RCD 310. /Niektoré z týchto prvkov majú aj iné automobilky koncernu, avšak iné podmienky ich vylučujú/ Takto nastaveným podmienkam obstarávania nemohlo vyhovieť žiadne iné auto než Passat Alltrack.

Zdroj: speedsportlife.com
Zdroj: speedsportlife.com

Staré za nové, horšie za lepšie.

Toto nové auto malo nahradiť v súčasnosti používaný Volkswagen Passat z roku 2008. Pôvodný Passat má mať najazdených 235 000 km a momentálne má byť pre poruchu motora nepojazdný. Nuž, nové auto treba Nemocnici doslova ako „soľ!“ Prečo však nastavili podmienky zákazky tak, že sa na obstarávaní nemôže zúčastniť viac ako jedna automobilka, zostáva záhadou.

Kto tátoša osedlá?

„Osobné motorové vozidlo, ktoré je predmetom obstarávania, bude využívané výlučne na služobné účely pre najvyšší manažment obchodnej spoločnosti Nemocnica Poprad, a.s,“ tvrdí JUDr. Blanka Smolejová vedúca Oddelenia právnych vzťahov a kontroly Nemocnice Poprad a.s.,

Suma, za ktorú si toto verejnou súťažou vysúťažené auto chcela Nemocnica zakúpiť je 33 550 eur. Suma je pochopiteľne bez DPH. Ak by ste si chceli toto auto kúpiť vy, zaplatili by ste minimálne 42 tisíc eur s daňou. JUDr. Blanka Smolejová tvrdí, že auto by bolo financované výhradne zo zdrojov nemocnice, keďže je nemocnica v zisku.

A prečo „by bolo?“ Pretože keď sme sa o verejnú zákazku začali zaujímať, Nemocnica Poprad a.s. sa rozhodla verejnú zákazku zrušiť. A to iba tri dni potom, čo zákazku zverejnili! Nemocnica má v pláne zákazku vypísať nanovo. Lenže zrušenie a opätovné zadanie verejného obstarávania trvá istý čas, a tak je veľmi pravdepodobné, že ak si manažment naozaj chce kúpiť nové auto, bude si musieť počkať. Napriek všetkému je táto zákazka na stránkach Úradu pre verejné obstarávania stále aktívna.

Zdroj: speedsportlife.com
Zdroj: speedsportlife.com

Skrátka, do Vianoc to nestihnú!

Sme zvedaví ako Nemocnica Poprad nastaví nové obstarávanie, keďže chce po zrušení toho aktuálneho vyhlásiť súťaž nanovo. Žeby sa do súťaže mohla zapojiť aj iná automobilka? Prípad budeme naďalej sledovať.

 

Ján Hargaš

Komentáre k článku


Stream naživo