2013-11-03 15:00:00
McLaren P1 je už
McLaren P1 je už vo výrobe na linke, ktorá stála 40 miliónov libier (vyše 47 miliónov eur).
Zdroj: McLaren Automotive

McLaren P1 sa už sériovo vyrába – máme pár oficiálnych zaujímavých informácií

Prvý kus superšportového auta si už prevzal jeho majiteľ priamo v sídle spoločnosti, v anglickom meste Woking.

Už sa tak sa môže tešiť z výkonových parametrov tohto nezvyčajného auta. Spoločnosť McLaren pri tejto príležitosti vydala oficiálne hodnoty zrýchlenia, brzdenia, maximálnej rýchlosti, použitých prvkov bŕzd a pneumatík. Pozrieme sa na ne spoločne a vy si porovnajte tieto údaje s hodnotami tátoša, ktorého sedláte...

  • Zrýchlenie 0-100 km/h za 2,8 sekundy, 0-200 km/h za 6,8 sekundy a 0-300 km/h za 16,5 sekundy – o 5,5 sekundy rýchlejšie, ako ikonický McLaren F1
  • Štvrť míle (400 metrov) dosiahne za 9,8 sekundy a na konci má rýchlosť 245 km/h.
  • McLaren P1™ má maximálnu rýchlosť 350 km/h elektronicky obmedzenú
  • Spoločný výkon hybridného pohonu je 673kW/900Nm , z čoho výkon 3,8 litrového dvakrát preplňovaného V8 benzínového motora je 542kW/720Nm a elektrický motor pridáva 132kW/260Nm. Všetok výkon ide na zadné kolesá  cez sedemstupňovú dvojspojkovú prevodovku.
  • Zákazkové pneumatiky Pirelli P Zero Corsa a brzdový systém Akebono s keramickými brzdami boli v spolupráci s technickými partnermi vyvinuté pre optimálnu priľnavosť,  ovládateľnosť a brzdný výkon.
  • Brzdenie zo 100 km/h do zastavenia je na dráhe 30,2 metra – če to pozoruhodná hodnota v porovnaní s inými autami, ktoré potrebujú zväčša 32 metrov, prípadne viac (bežné sériové autá brzdia v rozmedzí približne 35 až 40 metrov).

V normálnom režime vynikajúca spotreba

Pri týchto výkonoch je až neuveriteľné, že kombinovaná spotreba auta je podľa štandardného EU cyklu iba 8,3 litra na 100 kilometrov, pričom auto produkuje 194 g/km   CO2. Elektrický motor poskytuje dojazd približne 11 kilometrov v plne elektrickom móde.

„Navrhli sme McLaren P1 ™ od začiatku s jedným jasným cieľom: aby bol najlepší pre vodiča na ceste aj na pretekárskej dráhe,“  komentoval odovzdanie prvého vyrobeného auta jeho britskému majiteľovi  Mike Flewitt, generálny riaditeľ spoločnosti McLaren Automotive. Spoločnosť plánuje vyrobiť 375 kusov áut v McLaren Production Centre (MPC) vo Wokingu, na linke, ktorej postavenie a vybavenie stálo 40 miliónov libier.

Výroba trvá 17 dní, testovanie zaberá 7

Pre precízne ručné spracovanie starostlivo vybrali skupinou 82 technikov, ktorí vyrábajú auto v štyroch fázach procesu montáže. Výroba jedného auta trvá 17 dní a keď bude bežať linka na plný výkon, bude produkovať jedno dokončené auto denne. To znamená, že výroba bude prebiehať až do polovice roka 2015.

Ako každý automobil, ktorý príde na koniec linky, aj McLaren P1 ™ je podrobený rovnako prísnemu testovacieho režimu a sofistikovaným postupom kontroly kvality, ako modely 12C a 12C Spider s cieľom potvrdiť, že spĺňa požadovanú kvalitu a výkonnostnú úroveň. Táto fáza výroby trvá celkom sedem dní.
Pre McLaren P1 ™ to zahŕňa celodenný shakedown na skúšobnom polygóne, preskúšanie každého komponentu vozidla a jeho výkon. Testovací jazdci McLaren s tímom technikov preveria rôzne nastavenia a režimy a skúmajú a overujú výkon pred finálnym dodaním  zákazníkovi.
Zaujímavosťou je, že každý McLaren P1 ™ absolvuje záverečný monzúnový test, v ktorom sa na karosériu vyleje postupne 16 000 litrov deionizovanej recyklovanej vody, aby sa zistilo, čo všetky tesnenia fungujú tak, ako majú. Potom nasleduje kompletná kontrola podvozka a diagnostika pred konečným potvrdením auditu.

Autá sa skúšali v extrémnych podmienkach. McLaren nenechal nič na náhodu a poslal prototypy na ľadové pláne:

... ale tiež do horúčav, kde skúšali odolnosť auta v rámci všetkých podmienok, kam sa až môžu dostať:

Jozef Vydra
ZDROJ: McLaren Automotive

Komentáre k článku


Stream naživo