2013-10-11 11:15:00
Dacia Sandero Stepway
Aj o verziu Dacia Sandero Stepway je záujem, lacné auto boduje naprieč Európou.
Zdroj: Jozef Vydra

Dacia ide v Európe na dračku. V Maroku preto zvýšia výrobu

Dacia sa nevyrába len v Rumunsku, ale aj v Maroku. A práve tam Renault pripravil zvýšenie výrobnej kapacity

Renault sa pre zvýšenie výroby rozhodol pre neutíchajúci európsky záujem o Sandero. Faceliftovaný model sa tak bude okrem Pitesti v Rumunsku vyrábať aj v Tangieri v Maroku, kde sa doteraz z portfólia značky Dacia vyrábali DokkerLodgy. Kapacita závodu v Maroku sa týmto krokom zvýši z 200 000 na 340 000 tisíc áut ročne.

Sandero je najpredávanejší model značky. Týmto krokom chce automobilka predísť problémom s dodávkami nových áut pre nedočkavých zákazníkov. Renault tvrdí, že bolo zamestnaných ďalších 1400 zamestnancov, vďaka čomu sa celkové množstvo ľudí zamestnaných v Tangieri zvýši až na 5 tisíc.

Renault sa pre Tangier rozhodol aj napriek tomu, že v Pitesti sa Sandero už vyrába. Svoje rozhodnutie zdvôvodnil tým, že Maroko je k Európe ešte stále relatívne blízko a navyše je výroba v Maroku o 50 % lacnejšia než v Rumunsku, a to vďaka nižším platom Maročanov.

V hlavnom závode Dacie v rumunskom Pitisti navyše nedávno došlo ku štrajku, v ktorom si zamestnanci žiadali výrazné zvýšenie platov, tak aby sa mohli porovnávať so zamestnancami Renaultu vo Francúzsku, či v Turecku.

Constantin Stroe, viceprezident značky Dacia pre autonews povedal, že požiadavky pracovníkov v Pitesti sú prehnané. „Ak to bude nevyhnutné, premiestnime časť výroby do iného závodu v Maroku (pravdepodobne v meste Cacablanca), pretože nie sme schopní čeliť zvyšujúcim sa nákladom v Rumunsku,“ vyhlásil Stroe. Kapacita v Rumunskom Pitesti je maximálne 400 tisíc áut za rok.

Nuž, keď je drahá pracovná sila v Rumunsku, o koľko drahšia je pracovná sila na Slovensku? Aj keď zvýšenie kapacity závodu v Tangier stálo Renault 400 miliónov eur, zbaliť linku a odoslať ju z Rumunska do Afriky by dokázali za pár týždňov. Rumuni si teda môžu vybrať. Alebo budú pracovať bez ohľadu na výšku mzdy, alebo nebudú pracovať vôbec... Nepripomína vám to niečo?

Ján Hargaš

Komentáre k článku


Stream naživo