2013-10-03 04:55:00
Qoros začal na Slovensku,
Qoros začal na Slovensku, chce ísť do celej Európy - v roku 2015.
Zdroj: Jozef Vydra

Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku - značka Qoros sa pripravuje na inváziu

Bez starých záväzkov, ale tiež bez histórie, bez známeho mena a napriek tomu úspešne vstúpila automobilka do Európy.

Úplne nová značka má doslova neopakovateľnú príležitosť postaviť svoju ponuku a služby úplne od začiatku. Preto Qoros nemusí robiť kompromisy spôsobené niečím, čo tu už bolo. Prichádza cez Slovensko zatiaľ iba s jedným modelom, ale s očakávaným rozšírením modelového radu v najbližšom čase.

Podľa zástupcov značky by približne každých 6 až 12 mesiacov mal pribudnúť nový model. Na platforme C (čiže takej, na akej stojí aj Qoros 3 Sedan) má v pláne predstaviť ďalšie karosárske verzie. Pomerne rýchlo by mali prísť hatchback, malý crossover, kombi a stredne veľké SUV. Hlavne crossover bude zaujímavý, bude mať k dispozícii hybridnú technológiu pohonu. Tím dizajnérov a konštruktérov pracuje už teraz na vývoji ďalších modelov a ich verzií aj v ďalších segmentoch C, D a E.

Začať úplne od začiatku nie je lacné

Nie je to ani jednoduché, napriek tomu značka Qoros dala prednosť kvalite na úkor lacného výrobku. Poskytuje záruku 3 roky, alebo 100 000 km podľa toho, čo nastane skôr. Zatiaľ je v ponuke Qoros 3 Sedan v plnej výbave za 20 960 eur. No v roku 2015, keď sa rozbehne predaj aj v ostatných štátoch Európy, pribudnú aj lacnejšie modely, za „oveľa menej ako 20 000 eur“. Odhadujeme, že to bude pod cenovkou 18 000 eur. Napriek tomu Qoros neplánuje byť na trhu medzi najlacnejšími modelmi a prísť na trh s "ľudovým" vozidlom bez výbavy, kvalitného spracovania a prvkov bezpečnosti. Jednoducho chce konkurovať už známym značkám a modelom.

Zdroj: Qoros
Zdroj: Qoros

Prečo práve Slovensko

Zatiaľ jediné dílerstvo a servisné miesto pre vozidlá Qoros je Bratislava. Dôvod je jednoduchý. „Pre značku Qoros je uvedenie na slovenský trh testovacou fázou, začiatok predaja sa zhoduje s plným uvedením na čínsky trh. Cieľom pilotného programu je v prvom rade aktívny začiatok predaja značky Qoros na trhu s relatívne nízkym predajom áut, no stále s vysoko výpovednou hodnotou. Ešte dôležitejšie sú vývoj a vyhodnotenie logistických procesov, vzťahov dovozca/distribútor, regulačných otázok, IT podporných systémov, proces distribúcie náhradných dielcov, zisťovanie  a riešenie colných a dovozných postupov, riadenie dílerskej siete a odborné zaškolenia predajcov, predaja a marketingu ako aj popredajné služby a riadenie zákazníckej podpory“, uviedla Zuzana Kubíková zo slovenského zastúpenia značky Qoros.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

Čo je Qoros

Písmeno Q na začiatku má symbolizovať kvalitu celosvetového mena automobilky. Už sa to prejavilo v nárazových testoch EuroNCAP. Qoros 3 Sedan pri nich získal maximálny počet 5 hviezdičiek, pritom mal aktuálne v tomto roku najlepšie skóre vo všetkých 4 hodnotených kategóriách. Výslovnosť slova Qoros (číta sa koros) znie podobne, ako grécke slovo „khoros“. To znamená zbor mnohých hlasov. Automobilka Qoros je tak vyjadrením mnohých hlasov a talentov z celého sveta. Pracujú spolu ako jeden tím na vytváraní nových produktov.

Zdroj: Jozef Vydra
Zdroj: Jozef Vydra

30 % zamestnancov tvoria odborníci z Európy, sú na vedúcich funkciách a pochádzajú z viac než 20 krajín. Predtým pracovali pre automobilky ako Volkswagen, BMW, GM, Opel, Volvo, SAAB, Ford, Jaguar Land Rover, Fiat či Tesla Motor. 70% osadenstva tímu Qoros sú mladé čínske talenty. Sídlo spoločnosti je v Šanghaji, pritom dizajnérske a vývojové centrá má v rakúskom Grazi a v nemeckom Mníchove.

Vyzerá to tak, že automobilka je pri chuti, prvé výsledky náročných testov dopadli viac ako úspešne. O značke a jej produktoch budeme ešte asi veľa počuť. A to aj napriek tomu, že sa všetky autá do Európy sa dovážajú a vyrábajú sa v čínskom závode, pričom Qoros na rozdiel  od čínskych výrobcov svoje výrobné kapacity nezdieľa s inými výrobcami.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo