2013-09-29 07:05:00
VW Golf GTI
Žeby celkovú cenu predražili napríklad rýchle (a drahé) VW Golf GTI pre policajtov?
Zdroj: VW

Pre policajtov, hasičov, ministerstvá a úradníkov sa draho nakúpi 1200 áut

Na veľké obstarávanie v hodnote 23 miliónov eur vyhodnotil ponuky rezort vnútra.

Zámer kúpiť stovky áut zverejnil ešte vlani v októbri. Do tendra sa napokon prihlásilo takmer dvadsať automobilových predajcov. Výsledok? Stovky áut strednej triedy bude štát kupovať najbližšie štyri roky od spoločností Volkswagen, Kia a Hyundai.

Autá obstarávali pre políciu, hasičov, obvodné úrady, ale tiež napríklad pre Zbor väzenskej a justičnej stráže, ministerstvo financií a ministerstvo obrany. "Potrebujú obmeniť fyzicky opotrebované osobné automobily, technicky nespôsobilé na prevádzku," uviedla pre agentúru SITA Alena Koišová z ministerstva vnútra.

Ministerstvo vnútra podpísalo tri rámcové dohody. Na ich základe budú kupovať modely Golf, Kia Cee´d a Hyundai i30. Víťazov vyberali podľa ceny áut aj ceny za servis. Druhým kritériom boli "kvalitatívne a úžitkové hodnoty predmetu zákazky". Podrobnejšia špecifikácia áut, ako výbavy či požadované množstvá, bude v jednotlivých kúpnych zmluvách, dodala Koišová.

Matematika nepustí, autá sú drahé

Ak sa vyberalo podľa ceny, skúsme teraz jednoduchú matematiku: 23 miliónov za 1200 áut – z toho vychádza priemerná cena na jedno auto 19 166 eur. Pohľad do cenníka hovorí, že v prípade značky Kia aj Hyundai táto cena znamená najvyššie (a najvýkonnejšie) modely v ponuke, pre Golf je to zhruba stred cenového aj výkonového rozpätia. Samozrejme sa môžu ceny hýbať, podľa výbavy a motorov. No nezdá sa, žeby ceny boli úžasné. Pri takom množstve sa mohli vysúťažiť oveľa lepšie. A navyše pri len trocha skromnejšej požiadavke napríklad o 1166 eur na jedno auto, by sa ich dalo napríklad nakúpiť o 77 kusov viac. Ak by nebolo treba, dalo by sa ušetriť

Keď menej by bolo viac

Skúsme sa na to pozrieť teda ešte inak: ubrať na nárokoch o spomínanú čiastku, teda 1166 eur v čase, keď sa Slovensko topí vo vysokej nezamestnanosti, by pri nezmenenom počte áut znamenalo usporiť jeden milión a 400 000 eur. Dosť, či málo, keď je štátna pokladnica neustále „deravá“? V čase škrtov na sociálne výdavky, keď „nie sú peniaze“ napríklad pre obce na ich chod a zabezpečenie základných potrieb sa rozhadzovačnosť podaktorých stáva ďalším jasným výsmechom vládnucich štruktúr, ktoré sa nevedia uskromniť. Je tu ešte jedna možnosť, že sa na štátnej objednávke chceli nabaliť predajcovia a nasadili vysoko latku svojej ponuky. Dobrý dôvod na sledovanie ozajstných cien podľa konkrétnych zmlúv, ktoré budú určite (ako to už na Slovensku býva) prísne tajné. Viac, ako by šlo o tajomstvo pôvodu ľudstva, či príchodu mimozemšťanov.

Nech boli už dôvody akékoľvek politici a štátni úradníci ukázali, že vodu kážu, víno pijú a zvyšku Slovákov tak odkazujú: máme vás na háku, vážení a zaujímate nás len pred voľbami... Zlá vizitka, vážení.

Jozef Vydra
ZDROJ: SITA, MV SR

Komentáre k článku


Stream naživo