2013-08-27 15:18:00
Tipnite si, ktoré auto
Aktuálnym ziskom titulu Auto roka 2013 sa hrdí Volkswagen Golf siedmej generácie.
Zdroj: VW

Tipnite si, ktoré auto získa titul Európske auto roka 2014, v hre je 30 kandidátov

Vo svete sú rôzne ankety a súťaže pre autá s viac, či menej známymi titulmi. Auto roka však patrí medzi najznámejšie.

Organizácia Car of the Year uverejnila zoznam prihlásených vozidiel, ktoré sa budú uchádzať o zisk najprestížnejšieho európskeho titulu pre rok 2014. Celkovo je to 30 nových vozidiel. Patria medzi ne aj tie, ktoré ešte len absolvujú výstavnú premiéru.

Sú to napríklad BMW radu 4, Ford EcoSport, Hyundai i10, alebo Peugeot 308. Podmienkou zisku titulu je aj to, že vozidlo sa musí predávať po uvedení na trh vo viacerých krajinách a musí sa z neho predať do konca tohto roka minimálne 5-tisíc kusov.

V tomto ročníku majú najviac zástupcov značky BMW (i3, 4 a X5) a Toyota (Auris, Corolla, RAV4). Medzi nominovanými nechýba ani Škoda Octavia, Kia Carens ale tiež ambíciami sršiaca Mazda 3.

Po zisku titulu v minulom roku s modelom Gol VII nemá tento rok Volkswagen prekvapujúco žiadne zastúpenie. Čiernym koňom tohtoročnej ankety, kde vozidlá hodnotia motoristickí novinári a vyberajú aj finálovú sedmičku, by mohol byť americký elektromobil Tesla S, ktorý sa už začal predávať aj v Európe. Okrem ekológie si získal aj povesť bezpečného auta. V amerických crash testoch, ktoré sú tvrdšie a prísnejšie ako EuroNCAP testy, totiž nedávno získal historicky najvyššie hodnotenie.

Porota zložená z motoristických novinárov z európskych krajín, kde má zastúpenie aj Slovensko, zvolí spomedzi kandidátov sedem finalistov. Tých oznámia v decembri. Konečné výsledky sa dozvieme v predvečer ženevského autosalónu 3. marca 2014.

Prinášame anketu, v ktorej je zoznam kandidátov. Kliknutím na uvedený model môžete zahlasovať za auto, ktoré má podľa vás najväčšie predpoklady stať sa autom roka 2014 v Európe.

Jozef Vydra
ZDROJ: caroftheyear.org

Komentáre k článku


Stream naživo