2013-08-06 14:00:23
Seat Leon FR pre
Seat Leon FR pre Top Gear
Zdroj: topgear.com, seat-mediacenter.com

Seat Leon očaril britský Top Gear. A to už je naozaj čo povedať!

Redakcia legendárneho magazínu Top Gear nikdy nepatrila medzi fanúšikov španielskeho výrobcu.

Top Gear je správnym britským patriotom, a tak auto bez označenia Made in India... teda Britain, získava priazeň redaktorov len veľmi ťažko. O to väčšie je prekvapenie, že Top Gear označil Seat Leon ako najlepší športový hatchback („hot hatch“) s naftovým motorom.

Konkrétne ide o verziu Leon 2,0 TDI FR s výkonom 135 kW (184 k), ktorá umožňuje akceleráciu z 0 na 100 km/h za slušných 7,5 sekundy. Redaktori ocenili predovšetkým vitalitu a temperament „nafťáka“ a neobišli ani pomer ceny a úžitkovej hodnoty: Leon 2,0 TDI FR 135 kW je vo Veľkej Británii lacnejší ako sesterský VW Golf so slabším motorom 2,0 TDI 110 kW (150 k), a pritom má bohatšiu výbavu.

U nás je slabší Golf predsa len lacnejší (zhruba o 2000 eur s výbavou Comfortline) avšak pri porovnaní Leonu FR s Golfom GTD je cenová výhoda výrazne v prospech Leona.

Pravda, porovnávať GTD a vznetové FR je možné len výkonom motorov (135 kW proti 135 kW).

 

Zdroj: topgear.com, seat-mediacenter.com
Zdroj: topgear.com, seat-mediacenter.com

Tak či onak, pozitívne hodnotenie Seatu od redakcie Top Gear neprichádza každý deň a pre španielsku automobilku to veľa znamená. Zároveň je to jeden z náznakov, že sa v Seate niečo deje a po období tmy a červených čísel (možno) prichádza obdobie úspechu.

Zdroj: topgear.com, seat-mediacenter.com
Zdroj: topgear.com, seat-mediacenter.com

Seat Leon je prvým Španielom, ktorý je postavený na modulárnej platforme MQB od Volkswagenu. Vďaka nej by mohol byť úplným klonom Golfu. Ale nie je. Redaktori magazínu Top Gear tvrdia, že Leon je výraznejší a zaujímavejší ako konzervatívny Golf a v tom s nimi musíme súhlasiť. O emocionálnejšom Leone sme koniec koncov písali aj v teste verzie s motorom 1,4 TSI.

Ján Hargaš
ZDROJ: Seat, Top Gear

Komentáre k článku


Stream naživo