2013-06-18 05:00:00
SEAT Leon Verde
SEAT Leon Verde je plug-in hybrid, zatiaľ ako prototyp.
Zdroj: Seat

Trikrát zo Seatu: Leon Verde plug-in hybrid, ocenenie pre Leon, Racer mieri na okruhy

SEAT bol hostiteľom projektu CENIT VERDE pre výskum a vývoj technológií.

Sú určené pre zavedenie elektromobilov v Španielsku. Štyri roky pracovalo 800 odborníkov zo 16 firiem a 14 verejných inštitúcií pri vývoji ekologických alternatív pre automobily, energetiku a infraštruktúru. Výsledkom je funkčný prototyp SEAT Leon Verde, plug-in hybrid automobil s inteligentným systémom manažmentu nabíjania.

Konštrukčne vychádza z nového modelu SEAT Leon a využíva hlavné inovácie, vyvinuté v rámci projektu. Vozidlo poháňa elektromotor s výkonom 75 kW a benzínový štvorvalec 1.4 TSI s výkonom 90 kW (122 k) so 6-stupňovou prevodovkou optimalizovaný pre hybridnú prevádzku. Spojený výkon systému je 125 kW (170 k). V prípade kombinovaného režimu zvládne Leon prejsť vyše 800 kilometrov, priemerná spotreba by mala byť iba 1,6 l/100 km.

S výlučne elektrickým pohonom je dojazd 50 kilometrov vďaka akumulátorovej batérii Ficosa s kapacitou 8,8 kWh  s vyspelým chladiacim systémom. Batéria sa nabíja v obdobiach, kedy je celkový odber elektrického prúdu zvlášť nízky. Tým sa využívajú fázy nadprodukcie elektrického prúdu a podporuje využívanie energie z obnoviteľných zdrojov. SEAT Leon Verde je  vybavený novým užívateľským rozhraním HMI (Human Machine Interface) ovládaným prostredníctvom aplikácie v smartfóne, ktorý sa k vozidlu pripojí cez NFC-CAN-Wifi. Aplikácia kontroluje spotrebu energie, stav batérie, rezervu energie pred nabíjaním alebo úsporu emisií CO2 v elektrickom režime. Projekt CENIT VERDE umožnil aj vývoj inteligentného systému Driving Cycle Predictor, ktorý ukladá do pamäti rutinné trasy a štýl jazdy jednotlivých vodičov používajúcich vozidlo. Zariadenie, na ktoré SEAT získal európsky patent, predpovedá obvyklé trasy a zohľadňuje štýl jazdy identifikovaného vodiča s cieľom optimalizovať spotrebu energie a znížiť emisie CO2.

Zdroj: Seat
Zdroj: Seat

Podľa automobilky zatiaľ neexistujú žiadne konkrétne plány na sériovú výrobu takéhoto modelu. Verde malo vzniknúť len ako výskumný a vývojový projekt. Aj ten niekam smeruje a je preto pravdepodobné, že sériová podoba plug-in hybridného Leona skôr či neskôr príde.

Najlepší automobil roka 2013 podľa expertov z Unidad Editorial

Nový SEAT Leon zvolili za najlepší automobil roka 2013 porotou zloženou z motoristických expertov vydavateľskej skupiny Unidad Editorial. Odborná porota analyzovala všetky nové modely, ktoré boli uvedené na trh v období uplynulých 12 mesiacov. Nový kompaktný model značky SEAT získal prestížny titul vďaka svojmu atraktívnemu dizajnu, pomeru ceny a úžitkovej hodnoty, ako aj svojim vynikajúcim dynamickým kvalitám. Španielsku značka získané ocenenie veľmi teší pretože potvrdzuje obrovskú popularitu, ktorú nový Leon získal u verejnosti a zástupcov médií. Na slávnostnom udeľovaní cien v centrále Unidad Editorial group riaditeľ SEAT Španielsko Mikel Palomera povedal: “Leon je model, ktorý demonštruje schopnosti značky SEAT v oblasti dizajnu, konštrukcie a výroby automobilov“. Nový SEAT Leon sa predáva v dvoch verziách karosérie – so základnou päťdverovou a trojdverovou SC so skráteným rázvorom. Na výber je 5 benzínových motorov a dva dieselové. Koncom tohto roka modelový rad SEAT Leon rozšíri päťdverové kombi ST.

Zdroj: Seat
Zdroj: Seat

Najhorúcejší Seat všetkých čias

SEAT Leon Cup Racer bude mať onedlho licenciu pre všetky pretekové trate na svete – nový pretekový špeciál pre zákaznícky šport nesie v sebe dominantné gény automobilového športu značky. Spája technický know-how s pevným odhodlaním víťaziť. Očakáva sa, že zákaznícke tímy SEAT s novým modelom Leon Cup Racer budú môcť štartovať od začiatku športovej sezóny 2014.

„SEAT sa hlási k zákazníckemu športu – a toto je dôkaz“, deklaroval Dr. Matthias Rabe, viceprezident SEAT S. A. pre výskum a vývoj. „Leon Cup Racer má dizajn, ktorý rešpektuje všetky hodnoty značky a dizajnu značky SEAT“, povedal Alejandro Mesonero-Romanos, šéfdizajnér značky SEAT. „Podarilo sa nám vytvoriť nový Leon oveľa lepší ako boli jeho predchodcovia a teraz to zopakujeme aj na pretekovej trati“, vyjadruje pevné presvedčenie Jaime Puig, športový riaditeľ značky SEAT.

Zdroj: Seat
Zdroj: Seat

Nový Leon Cup Racer dokumentuje, ako bude vyzerať nový pretekový špeciál SEAT na preteky cestovných automobilov na okruhoch, použiteľný na celom svete pre rozličné majstrovstvá. Prototyp SEAT Leon Cup Racer s výkonom 243 kW (330 k) je dobrý základ pre ďalšie vývojové práce a jazdné testy v najbližších mesiacoch.

Jozef Vydra
ZDROJ: Seat

Komentáre k článku


Stream naživo