2013-06-04 09:30:00
Chevrolet Traverse má centrálny
Chevrolet Traverse má centrálny airbag, ktorý zabraňuje kontaktu pasažierov.
Zdroj: General Motors

General Motors prináša ako novinku už desiaty, stredový airbag

Chevrolet má ako prvá značka nový airbag umiestnený medzi prednými sedadlami.

Jeden, dva, štyri, šesť, osem, deväť. Tak akosi postupne rástol počet bezpečnostných vankúšov. Počet airbagov sa vo vozidlách sa od ich vynájdenia neustále zvyšuje. Zatiaľ posledným hitom bol kolenný airbag pod stĺpikom volantu.

Chevrolet pridáva nové riešenie. Ďalší vzduchový vankúš vytvára ochranu pre vodiča aj pre spolujazdca na predných sedadlách pri náraze zboku.

Prezentoval ho síce ešte v roku 2011 ako úplnú novinku s tým, že ho nasadí aj do sériovej výroby. Stalo sa a prvým vozidlom, ktoré je ním vybavené, je veľké osem až deväťmiestne SUV Traverse ponúkané len v Amerike.

Do Európy sa nedováža. Neskôr sa majú pridať aj ďalšie modely, je preto šanca že aj také, ktoré dobre poznáme. Novinka vytvára ochranný vankúš medzi pasažiermi na predných sedadlách.

Centrálny airbag je umiestnený v sedadle vodiča a v prípade bočného nárazu zabráni veľkému posunu tela, alebo tiež tomu, aby sa v interiéri zrazili vodič a spolujazdec.

Zdroj: General Motors

 

Čelné, bočné, hlavové, kolenné...

Moderné autá už majú vzduchových vankúšov viac, ako sa zdá. Najčastejšie používané airbagy sú čelné, v autách ale nájdete aj bočné, hlavové a kolenný airbag. Aj malé autá majú dnes 2-4 airbagy, vozidlá vyšších tried aj 6, špičkovo je v aute full-hand, teda zatiaľ 9. Budeme sa tak musieť naučiť novú matematiku. Do párneho počtu pribudol ďalší, desiaty vankúš. Možno sa o nejaký čas dočkáme ešte nejakých...

Zdroj: General Motors
Zdroj: General Motors

No a keby aj bola desiatka koncové číslo, už je to celkom pekná zbierka v aute. Čo je horšie, aj airbagy  majú svoju životnosť. Vymeniť desať kúskov, to fakt nebude lacné... Alebo sa bude skôr ako airabgy meniť auto?

Jozef Vydra
ZDROJ: General Motors

Komentáre k článku


Stream naživo