2013-05-09 11:55:00
Slovenský deň motocyklistov
Súčasťou programu v Bikers centre Slovakia v Trnave bude aj vystavený motocykel, na ktorom Ivan Jakeš dosiahol úspech na Dakare.
Zdroj: Jozef Vydra

V sobotu bude Slovenský deň motocyklistov a veľa motoriek na cestách

Jazda na motocykli má svoje špecifiká, pre ktoré láka. Je však aj nebezpečná, ak sa „motorkár“ neberie ako rovnocenný partner.

On si musí prvý uvedomiť, že aj keď sedí na silnej a rýchlej „mašine“, v prípade nehody ťahá za kratší koniec. Vodiči áut hovoria o motocyklistoch, že sú príliš drzí a za každú cenu chcú byť vpredu. Motocyklisti tvrdia, že ich vodiči áut prehliadajú a podceňujú napríklad zrýchlenie motocykla. Pravda je niekde uprostred. Iba časť mužov a žien na motorkách jazdí tak, že sa skôr, či neskôr stávajú smutným mementom policajných štatistík. Vrhá to však zlé svetlo na všetkých, čo sedlajú jednu stopu.

Štatistika nastavila zrkadlo

V minulom roku sa na Slovensku stalo skoro 14 tisíc nehôd. Zahynulo pri nich 296 ľudí. Najmenej obetí od roku 1966, ale stále vysoké číslo, ktoré skrýva množstvo tragédií. Svoj podiel majú aj tí najzraniteľnejší – chodci, cyklisti a motocyklisti. Motocyklistov s počtom 345 nehôd bolo len 2,5 %, no počet usmrtených motocyklistov 26 znamená až 9,1 % z celkového počtu obetí. Tento obrovský nepomer vzniká ako dôsledok vysokej zraniteľnosti pri strete s ostatnými účastníkmi cestnej premávky. Dôvody nehôd motocyklistov boli rôzne, najmä rýchlosť, nezvládnutie riadenia motocykla, netolerancia ostatných účastníkov cestnej premávky.

Pribudne veľa nových „bikerov“

Tento rok sa môže štatistika nehôd motocyklistov na Slovensku podstatne zmeniť. V dôsledku legislatívnych zmien si na motocykel do 125 cm³ sadnú aj mnohí majitelia vodičských oprávnení na skupinu B, ktorí s riadením motocykla nemusia mať skúsenosť. Keď podobná úprava začala platiť v Českej republike, stúpol predaj motocyklov tejto triedy o 36 %. Je predpoklad, že to bude podobné aj u nás. Už teraz mnohí predajcovia hlásia, že majú vypredané. Takže sa čaká reálny nárast počtu motocyklistov na cestách. Potrebná bude vyššia miera tolerancie a vzájomnej komunikácie. V prvom rade však ohľaduplnosti.

Celoslovenská akcia na zviditeľnenie a podporu

Aby sa z motocyklistov, či už začínajúcich, alebo tých skúsenejších, nestal na našich cestách ohrozený druh, spoločnosť BCS trade spol. s r.o. chce upozorniť na ich existenciu. Preto zorganizovala na túto sobotu, 11. mája celoslovenskú akciu Slovenský deň motocyklistov. Každý, kto sa dobrovoľne zaregistruje na stránke www.bikerscentrum.sk, dostane bezplatne reflexnú vestu. Tá má počas jazdy v deň konania akcie kdekoľvek na Slovensku zvýrazniť spolupatričnosť k myšlienke akcie. V sobotu teda bude na našich cestách pravdepodobne oveľa viac motocyklistov, aby všetkých účastníkov cestnej premávky upozornili na svoju existenciu.

V trnavskom sídle spoločnosti BCS bude od 10,00 hod. sprievodný program – autogramiáda motocyklového jazdca svetového formátu Ivana Jakeša, ukážky záchranárských akcií spoločnosti Falck a zásahu Dobrovoľného hasičského zboru Pole. Účastníci akcie budú môcť darovať krv v mobilnej odbernej stanici, chýbať nebude súťaž Best Bike Rider, Miss Bike a iné zaujímavé aktivity, podporené hodnotnými cenami. Výjazd motocyklistov z areálu BCS trade v Trnave budú o 13:00 zabezpečovať aj sprievodné vozidlá polície. Tak čo, motorkári, bikeri – pridáte sa?

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo