2023-05-04 09:06:00
Nové policajné plug-in hybridné
Nové policajné plug-in hybridné Toyoty RAV4
Zdroj: Polícia SR FB

Policajti prezbrojujú: ekologické aj silnejšie. Takto výkonné autá ešte nemali

Azda s výnimkou dopravnej Kobry (Pumy). Teraz budú mimoriadne silné autá v rukách policajtov z bežných oddelení.

Polícia informovala prostredníctvom svojho Facebook profilu o výraznej obnove vozového parku. Financie na kúpu stoviek nových, zväčša plug-in hybridných, vozidiel získala z Plánu obnovy a odolnosti (EÚ). Prvých 25 kusov plug-in hybridných vozidiel značky Toyota RAV4 PHEV dostalo bratislavské krajské riaditeľstvo. V priebehu roka poputujú autá rovnomerne po celom Slovensku. Ako píšu policajti: "vozidlá budú prerozdelené po celom Slovensku rovnomerne, pričom väčšina bude určená pre základné útvary Polície SR." Nové Toyoty zároveň vidieť v nových farbách a polepoch. Celkovo získajú policajti 760 kusov nových vozidiel. Z toho bude 752 nízko-emisných (550 ks plug-in hybridných vozidiel v policajnej verzii, 104 ks plug-in hybridných vozidiel v civilnej verzii a 98 ks elektromobilov v civilnej verzii) a 8 ks len s naftovým motorom.

S označením príslušnosti k Policajnému zboru SR bude 400 kusov Toyoty RAV4 PHEV, 120 kusov BMW X3 PHEV, 30 kusov Kia Sportage PHEV. Bez označenia príslušnosti bude 71 kusov Kie Sportage PHEV, 33 kúskov Škody Octavia PHEV, 83 kusov Škody Enyaq, 10 kusov KIA EV6 a 5 kusov Citroen Jumpy EV. Naftových bude 8 VW Crafter prerobených na mobilné laboratórium.

Zdroj: Polícia SR FB

Ak si odmyslíme Jumpy EV a VW Crafter, ktoré sú stredne veľkými až veľkými dodávkami a budú používané na špecifické úlohy, ani jedno z vymenovaných áut nie je slabé. Vlastne najslabšou je Škoda Octavia PHEV, ktorá v základnej plug-in hybridnej verzii disponuje maximálnym výkonom 150 kW (204 k). Výkonnejšia verzia s označením RS má 245 koní. Už základná dá stovku za 8 sekúnd. Cenníková cena začína na cca 35-tisíc s DPH.

Pravda, na dlhšie využívanie plného výkonu musí byť auto adekvátne nabité, ale to platí vo všeobecnosti. V zozname vozidiel sa nachádza tiež plne elektrická Škoda Enyaq, ktorá v najnižšom výkone s najmenšom kapacitou batérie 62 kWh ponúkne minimálne 132 kW (180 k), bežnejšie verzie s väčšou batériou majú minimálne 150 kW (pohon jednej nápravy). Enyaq v základnej verzii začína na cene 46-tisíc eur.

Kia Sportage PHEV podobne ako Octavia PHEV disponuje dvomi výkonnostnými verziami, tá základná ponúkne maximálny výkon na úrovni 169 kW (230 k), výkonnejšia 195 kW (265 k). Cena s DPH štartuje na cca 35-tisíc, výkonnejšia verzia s pohonom všetkých kolies je od 37-tisíc s DPH.

Plug-in hybridné BMW X3 sa aktuálne predáva len v jednej verzii - 30e. Tá disponuje systémovým výkonom 215 kW (292 k) a už v základe má pohon všetkých kolies. Mocný plug-in hybridný Bavor štartuje na cene 63-tisíc s DPH.

Zdroj: Polícia SR FB

Najvýkonnejším autom vo výpočte je však Toyota RAV4 Plug-in hybrid. Tá je podobne ako BMW dostupná výhradne ako štvorkolka, štartuje na cene necelých 54-tisíc eur a jej systémový výkon je 225 kW (306 k). Nevýhodou auta je maximálna rýchlosť obmedzená na 180 km/h, tu však platí, že výkon a krútiaci moment sú k dispozícii takmer neustále, systém si totiž zachováva veľkú rezervu v batérií a po minutí elektrického dojazdu funguje ako full hybrid.

Tieto autá teda budú výrazne silnejšie než priemerný naftový Golf, či starý Ceed, ktoré policajti používali doteraz. Viaceré autá, najmä však tie najvýkonnejšie vyžadujú aj jazdecký kumšt, napríklad sériová RAV4 vie byť nadmieru divoká a vie nielen prekvapiť, ale aj vystrašiť (ak ju nemáte zvládnutú a nemáte skúsenosť s pretáčavým správaním vozidla.

Autá si taktiež vyžadujú pravidelné nabíjanie, inak nedokážu poskytnúť dojazd na elektrickú energiu, výrazne im stúpa spotreba paliva a je pravdepodobné, že ani EÚ by bez vybavenia policajných staníc nabíjačkami a ich pravidelným a častým používaním-nabíjaním nebola zrovna nadšená. Najmä, keď to takpovediac platí.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: BMW, Toyota, Škoda, Kia, Polícia SR FB

Komentáre k článku


Stream naživo