2023-02-24 16:00:00
Nissan a jeho vystrelovací
Nissan a jeho vystrelovací znak

Zvolávacia akcia sa týka pol milióna áut. Ublížiť vám môže drobnosť

Nazval by som to znak-zabijak, no nie je to úplne tak. Súčiastka môže len ublížiť na zdraví. Nezabíja. Veršík je to pekný.

Nissan zvoláva celosvetovo takmer pol milióna vozidiel pre znak umiestnený na volante, ktorý môže v prípade nehody ublížiť vodičovi. Celkovo ide o 463-tisíc áut vyrobených medzi rokmi 2008 až 2011. Väčšinou sú na zoznamoch autá z USA, avšak násť sa tam dá aj u nás populárny model Pathfinder (ďalšie sú: Titan, Frontier, Xterra, Armada, Quest). Zvolávacia akcia je vyhlásená americkou organizáciou pre bezpečnosť na cestách NHTSA. Znaky vyrobila švédska spoločnosť Autoliv.

Znak Nissan na volante sa môže časom uvoľniť, prasknúť, či vykazovať iné poškodenia, čo v prípade nehody môže zapríčiniť zranenia vodiča. Znak sa totiž nachádza priamo na kryte vodičovho čelného airbagu. Rozbuška a následné vystrelenie krytu i airbagu môže tiež vypáliť znak smerom k vodičovi. Kryt airbagu obvykle letí smerom nahor ponad hlavu vodiča tak, aby uvoľnil priestor airbagu, uvoľnený znak je ale nečakaným elementom vo výpočte rizík vystrelenia vzduchového vankúša. 

Zvolávacia akcia sa v USA bude konať v priebehu apríla, v tomto mesiaci sa budú dať tu získať info o tom, ktorých áut sa zvolávačka týka (podľa VIN tu). Keďže ide o staršie autá, je pravdepodobné, že medzičasom už zmenili majiteľa, takže sa správa o zvolávačke nemusí k aktuálnym vlastníkom dostať. 

Nissan zatiaľ nemá na problém riešenie, či náhradnú súčiastku. Akokoľvek môže byť predstava takejto "tetovačky" na čele nepríjemná, predstavte si, že by tento problém mali autá značiek ako Opel, či Renault... Ale žarty bokom, poletujúce kúsky plastu či plechu nie sú v prípade nehody žiaduce ani vonku, ani vnútri. Dôkazom je napríklad batéria elektromobilu, ktorá sa po nehode vydala na cestu po vlastnej osi. 

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: NHTSA, autoblog.com

Komentáre k článku


Stream naživo