2023-02-14 14:45:00
Toyota Hilux podvod na
Toyota Hilux podvod na FB

Chcete Toyotu Hilux zadarmo? Stačí vám už len... Nenaletieť

Staré filištínske príslovie vraví, že nič nie je zadarmo a už vôbec nie na sociálnych sieťach.

Dobre, možno to nebolo filištínske, možno ani príslovie, ale pravdivé to je. Rovnako ako sú reálne fotografie automobilov značky Toyota s peknou mašličkou, na ktoré láka ďalšia podvodná stránka na sociálnej sieti Facebook. Akurát v tomto prípade sú reálne iba tie fotky, nie to, čo sa vám o nich snaží nahovoriť podvodník.

Tak ako mnohokrát doteraz, aj teraz sa podvodníci snažia pôsobiť ako stránka oficiálneho importéra, či predajcu niektorej automobilovej značky. Tentokrát je to Toyota. Stránka nazvaná ako Toyota Hilux Fans ponúka "k našim 71. narodeninám" náhodne vybranému používateľovi sociálnej siete Toyotu Hilux zadarmo. Stačí už len okomentovať príspevok slovom "Blahoželáme." Keď tak urobíte, stránka vám pošle odpoveď s výzvou na zdieľanie príspevku vo svojom profile, či "vo vašej skupine" s tým, že následne môžete navštíviť ich domovskú stránku prostredníctvom kliku na odkaz "Zaregistrujte sa." Následnou registráciou potom získate šancu uchádzať sa o prípadné "ceny útechy." Všetky informácie na stránke sa opäť vyznačujú lámanou slovenčinou, no ani to nezabránilo používateľom Facebooku v tisíckach komentárov a zdieľaní príspevku. Stránka pritom vznikla len pred pár dňami a očividne nebude mať dlhé trvanie. Za ten čas však stihne získať mnoho informácií a pravdepodobne aj mnoho prístupov do počítačov nič netušiacich naivných užívateľov internetu. 

Nikto vám nič nedá zadarmo, ani obedy, ani Toyotu Hilux. Niekto to zaplatí. V tomto prípade si tú "Toyotu" zaplatíte priamo vy. Ak pozdieľate, zaplatiť si ju môžu aj ďalší, ak kliknete na odkazy, pravdepodobne za to zaplatíte priamo zo svojho účtu vlastnými peniazmi, no ani auto a ani ceny útechy k vám neprídu. 

Internetová gramotnosť sa zvyšuje len veľmi pomaly, preto o takýchto veciach píšem.  Platí pravidlo, že k internetovým správam a súťažiam sa snažíme ako užívatelia internetového pripojenia a sociálnych sietí pristupovať obozretne, podozrievavo. Každá skutočná súťaž na Facebooku musí mať zverejnený štatút súťaže s jasne danými pravidlami súťaže, s informáciami o usporiadateľovi súťaže a s reálnymi kontaktnými údajmi na usporiadateľa a s mnohými ďalšími detailami. 

Nikto vám nič nedá zadarmo a ani vašim blízkym, či vzdialeným kontaktom. Ak im chcete pomôcť a ochrániť ich pred takýmito stránkami, môžete tak urobiť aj prostredníctvom "troch bodiek" ktoré sa nachádzajú vpravo v hlavičke stránky hneď vedľa tlačidiel "Páči sa mi to" a ikonky Lupa. Po stlačení troch bodiek sa vám ukáže ponuka s možnosťou Nahlásiť stránku. Čím viac nahlásení, tým rýchlejšie stránku odhalia a zrušia. Jasné, že príde mnoho ďalších, ale iná cesta boja proti hoaxom a podvodom nie je. Link priamo na stránku vám sem z pochopiteľných dôvodov nedám. Vyhľadať ju nie je ťažké. Vo vyhľadávači ich nájdete hneď niekoľko. Rozdiel medzi reálnou fanúšikovskou stránkou a podvodnou stránkou je v bodke na konci názvu. Všetky robia to isté. 

Zdroj: Toyota Hilux podvod na FB


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Facebook

Komentáre k článku


Stream naživo