2023-02-12 21:30:00
Audi Q8 E-Tron a
Audi Q8 E-Tron a E-Tron Sportback
Zdroj: Audi

VIDEO: Luxusné elektrické Audi nabúralo do iného auta. Batériu mu vytrhlo z podvozku

Elektromobil je postavený okolo batérie. Doteraz ale nebolo možné vidieť čo sa stane pri nehode.

A nie pri nehode v laboratórnych podmienkach, ale pri nehode v reálnom svete. Taká sa stala pred niekoľkými dňami v Garden City v Richmonde v Kanade. Na križovatke do seba zboku nabúrali nižší sedan značky Toyota a veľké vyše dvojtonové SUV značky Audi. Kým sedan Toyoty mal štandardný spaľovací motor, Audi poháňali vpred elektromotory. Batéria Audi po náraze vyletela von ako kameň z praku a dopadla o niekoľko metrov ďalej, kde sa takpovediac "skonzumovala" - aspoň tak to nazval policajný hovorca. Podľa jeho slov kanadská polícia ešte nezaznamenala situáciu, pri ktorej by batériu z vozidla po náraze vymrštilo preč. 

Pri nehodách môžu trosky z áut spôsobiť ďalšie škody na majetku a môžu poškodiť zdravie okoloidúcim a okolostojacim. A to platí o troskách s hmotnosťou obvykle niekoľko desiatok gramov až kíl. A čo tak jedna troska s hmotnosťou cez pol tony? 

Vodič Toyoty musel byť odvezený do nemocnice, jeho zranenia ho však neohrozovali na živote. Vodičovi Audi sa nič nestalo. Je celkom možné, že vymrštenie batérie je pri istých typoch nehôd dokonca žiaduce. Auto tým môže cielene znižiť následky stretu pre vlastnú posádku vrátane potenciálneho požiaru vozidla prameniaceho z poškodenej batérie. Tá si potom zhorí mimo vozidla. Čo na to ostatní účstníci cestnej premávky? To už je iný príbeh... 

Nižšie si môžete pozrieť video zachytávajúce samotnú nehodu. Vo vlákne na Reddite pod týmto videom sa nachádzal aj jeden z obrázkov v galérii. Druhý je od Richmondnews.com.  

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Reddit.com, richmond-news.com

Komentáre k článku


Stream naživo