2023-02-02 17:00:00
Škoda Enyaq RS držiteľom
Škoda Enyaq RS držiteľom rekordu za najdlhší drift
Zdroj: Škoda

FOTO + VIDEO Škoda to opäť dokázala: Má dva čerstvé svetové rekordy

Škoda opäť našla cestu ako prekonať iných. Tentokrát však v kategórii, ktorá existovala aj pred jej pokusom.

Spomeniete si na rekord najrýchlejšieho 7-miestneho SUV na okruhu Nurburgring? A spomeniete si na automobil, ktorý tento rekord držal pred modelom Kodiaq RS? 

Rekord, ktorý sa Škode podarilo prekonať tentokrát patril zhruba rok autu menom Subaru WRX STi. Už z toho celkom jasne vyplýva, že toto nie je rekord pre najkratšie trikrát ohnuté falošné koncovky výfukov... 

Rekordy sú to vlastne dva. Oba prekonal model Škoda Enyaq Coupe RS. Prvý je pre najdlhší drift na zamrznutom jazere a druhý rovnomenný no s dodatkom (elektrické vozidlo). Oba tieto rekordy teraz drží Škoda Enyaq RS. Predstava, že sa z Enyaqu takto stane superdriftovacia mašina, tá musela marketing značky naháňať v snoch... 

Za volant si sadol Škode už dobre známy Richard Meaden z magazínu Evo a na zamrznutom jazere vo Švédsku udržal drift so Škodou Enyaq RS 15 minút a 58 sekpnd, čo predstavovalo 39-násobné obídenie vytýčeného driftovacieho okruhu s priemerom 60 metrov. Celková dĺžka driftu bola 7,35 kilometra s maximálnou rýchlosťou 48,67 km/h a s minimálnou rýchlosťou 31,64 km/h. 

Driftovacie auto bolo také aké vylezie z výrobného závodu, akurát malo pneumatiky s hrotmi pre ideálny grip. Rekord prekonal doterajšieho držiteľa Wanga Dongjanga so Subaru WRX STi o viac ako 1 kilometer. Na to, aby sa daný úspešný rekordný zápis podaril, vodič s autom oddriftoval bezmála 18-hodín - nielen kvôli testovaniu a cviku, ale aj kvôli použitiu správnych pneumatík. Akokoľvek je driftovanie o šmýkaní sa, nemá zmysel, keď auto drží príliš dobre, alebo naopak vôbec nedrží. Preto mal Enyaq na každej náprave iné pneu. Driftovať s elektromobilom azda nebude také ľahké, no ako vidieť dá sa to a po "troche" cviku to majstri volantu zvládnu. Taký pán Meaden je napríklad držiteľom rekordu s Octaviou RS na solných pláňach pri meste Bonneville, kde s RS-kou druhej generácie dosiahol rýchlosť 366 km/h v roku 2011. Na to mu ale sériové auto nestačilo. Dané vozidlo vytiahlo z dvojlitra cca 600 koní. 

 

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Škoda

Komentáre k článku


Stream naživo