2023-01-17 20:30:00
Jeremy Clarkson
Jeremy Clarkson
Zdroj: Amazon Prime Video

Clarkson opäť všetkých vytočil. Teraz aj Amazon. Toto vyzerá na koniec Grand Tour

Jeremy Clarkson si nikdy nedával servítku pred ústa. Zdá sa však, že tento zvyk by mohol zaviesť.

Jeremy Clarkson vo svojom stĺpčeku v bulvárnych novinách The Sun písal o bývalej členke britskej kráľovskej rodiny - Meghan Markle. Písal o tom ako ju nenávidí, ako by ju rád nechal pochodovať ulicou, kde by po nej iní hádzali slušne povedané ľudské hrubé produkty. Jeho text vyšiel v čase, keď sa na obrazovky dostal dokument o Meghan a princovi Harrym, ktorý ukazoval ako tlač, médiá i kráľovská rodina páru ubližovala. Clarkson sa rýchlo ospravedlnil, Meghan a Harry to neprijali a karavána mohla ísť ďalej.

Najprv to skrátka vyzeralo ako ďalší z prehreškov, ktorých má Jeremy na rováši už nespočet. Nikdy si nebral servítku pred ústa, vždy staval svoj humor na kontroverzii. V triu moderátorov známych z oživeného Top Gearu a neskôr nového programu Grand Tour bol vždy ten dominantný, ten kontroverzný, ten hlučný "blb", s ktorým aj keď ste nemuseli vždy súhlasiť, minimálne ste sa mali na čom smiať. Dnes už ale humor nie je tým, čím býval. Dnes sa najmä verejnosť na západe (avšak postupne aj u nás) čoraz viac dostáva k humoru, ktorý vlastne nesmie nikoho uraziť, aby sa nikto nemohol naštvať. Že taký humor nemá zmysel a že taký humor ide proti podstate humoru a vyberá si z neho len tie najsuchšie a najmenšie zrnká? Tak to skrátka je. Je skrátka ľahšie niekoho uraziť, než niekoho neuraziť...

Druhá vec je, že tvrdá a opakovaná kritika, výsmech, či vyjadrovanie nenávisti už s humorom nemajú veľa spoločného. Nájsť hranicu medzi tým, čo je ešte akceptovateľné a čo už nie, je čoraz ťažšie, obzvlášť pre verejne známe osoby. Lebo kým bežný človek si môže myslieť čo chce, môže hovoriť čo chce (v úzkom kruhu podobne zmýšľajúcich, ideálne mimo dosah internetu), verejne známa osoba by predsa len mala mať istú kontrolku, ktorá zasvieti, keď sa niečo preženie. Aj Jeremy Clarkson si môže myslieť čokoľvek, akurát by to nemusel vešať na nos úplne všetkým. Svojim názorom a vyjadreniami dokáže formovať názor, vyjadrenia i konanie druhých. Jeremymu kontrolka zasvietila, ale bolo už neskoro. Ospravedlnil sa, sypal si popol na hlavu, uznal, že to prehnal, no vyzerá to tak, že napriek všetkej následnej snahe svojimi komentármi položil aj obe svoje populárne relácie - Grand Tour a Clarksons Farm. Tak tvrdí The Variety vo svojom exkluzívnom texte.

Amazon vraj už rozhodol, že pre kontroverzné a neprijateľné vyjadrenia Jeremyho stopnú prípravu ďalších sérií relácií a ukončia s ním spoluprácu. Dorobia len to, čo je už pripravené. V prípade Grand Tour to znamená ešte tri-štyri špeciály, v prípade Clarksonovej farmy sú to pravdepodobne nasledujúce dve kompletné série. Koniec by tak mal nastať o viac ako rok. Od roku 2025 by sa Jeremyho ksicht už v telke a na internete nemal objavovať. Jedine, že by si vytvoril ešte niečo iné niekde inde. Či ale dovtedy čas rozhodnutie veľkej streamovacej platformy nezmení, zistíme až potom.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Variety, Clarkson via Instagram

Komentáre k článku


Stream naživo