2023-01-13 20:30:00
Autonómna Tesla a jej
Autonómna Tesla a jej reťazová nehoda v diaľničnom tuneli
Zdroj: twitter grab

VIDEO: Autopilot Tesly spôsobil reťazovú nehodu: nepochopiteľne zastal na diaľnici

Keď asistenčné systémy reagujú na "duchov" vie to pekne vydesiť.

Odkedy začali automobilky zavádzať asistenčné systémy fungujúce v autonómnom režime - od núdzového brzdenia pred prekážkou cez zastavenie pri cúvaní do premávky, pri každej jednej značke sa mi stalo, že auto reagovalo na duchov. Počítač sa zmýlil, nesprávne prerátal situáciu a urobil to, čo by skúsený vodič v danom momente nespravil - dupol na brzdu. Vždy je to nepríjemné, no nikdy sa mi nestalo, aby takáto reakcia vozidla viedla k nehode. Práve naopak - obvykle sa nehode snaží počítač zabrániť, aj keď situáciu zle prečítal a konal neodôvodnene. Treba predpokladať, že podobné to bolo aj pri nasledujúcom videozázname, ktorý zachytáva vozidlo značky Tesla jazdiace po viacpruhovej diaľnici v USA v autonómnom režime jazdy - o šoférovanie sa v tom čase staral autopilot.

Svoju úlohu však nezvládol a zdanlivo bezdôvodne zastavil vozidlo pri prechádzaní z jedného pruhu do druhého. Výsledkom bolo zablokovanie dvoch pruhov pri hustej premávke čo spôsobilo reťazovú nehodu minimálne 8 vozidiel. Pri nehode sa zranilo 9 ľudí vrátane dvojročného dieťaťa, nikto neprišiel o život.

Automobil núdzovo zastal aj keď pred sebou nemal žiadnu prekážku, či iné vozidlo. Pôvodne sa vyjadrovali pochybnosti nad tým, či si príhodu vodič nevymyslel, no dnes sa zdá byť celkom jasné, že v čase nehody bol skutočne aktivovaný autopilot (FSD). Incident sa odohral ešte koncom novembra minulého roka, až teraz sa na nete objavilo video z bezpečnostnej kamery.

Podľa štatistík NHTSA - organizácie strážiacej bezpečnosť na amerických cestách zodpovedali vozidlá značky Tesla za 70% všetkých nehôd spojených s používaním pokročilých asistenčných systémov. To samozrejme súvisí s tým, že Tesla je v zavádzaní a aj vo využívaní autonómnych technológií priekopníkom.

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Twitter

Komentáre k článku


Stream naživo