2022-12-07 16:35:00
Výrobný závod Rivian v
Výrobný závod Rivian v meste Normal
Zdroj: Rivian

Tento "darček" mať v novom aute nechcete. Výrobca luxusných áut má problém: štípe!

Sú veci, ktoré sa s novými autami spájajú každému z nás.

Jednak je to radosť z novej veci. Ak ste už niekedy mali tú česť kúpiť si nové auto (ak nie, poponáhľajte sa, ceny stále rastú...) viete akú radosť človek v tom okamihu dokáže zažiť. Je to pritom potrebný produkt každodennej spotreby, no keď je čisté, voňavé a iba vaše, byť spokojný ba šťastný vôbec nie je prekvapivé.

Ďalšou vecou pevne spojenou s novými autami je pokles hodnoty. Roky sa hovorí, že iba čo auto odíde zo šourúmu, klesne na hodnote minimálne o 25%. Treba uznať, že ešte sú autá, kde to platí, no pokles hodnoty čerstvo jazdeného auta sa zastavil pred niekoľkými mesiacmi. Presne v momente, keď výrobcovia neboli schopní naplniť dopyt po nových autách.

Tretiu veci (a dalo by sa ich nájsť ešte viac) som už čiastočne spomenul: čistota, vôňa nového. Človek si spomienky často viaže na vône, vyvolať si dobrú spomienku na dobrú chvíľu, keď ste sadli do svojho nového auta, to je ťažké najmä preto, lebo nové časom prestane voňať ako nové. Pocit čistoty sa postupne stráca obnoviť sa dá iba čiastočne.

No a tu prichádza do príbehu nedávny problém jednej americkej automobilky vyrábajúcej luxusné automobily, o ktorom informoval Bussines Insider. Predstavte si ako si sedkáte vo svojom novučkom aute a veziete sa cestou domou. Keď vás čosi štipne. Zľaknete sa, že to bola osa, no žiaden bzukot neprichádza. No a potom si na ruke všimnete malú ploskú potvorku, ktorá sa vám chystá znova vycucnúť trochu krvi. Ploštica.

Americký start-up Rivian má problém. Jeho vysokozdvižné vozíky vo výrobnom zariadení v USA v štáte Illinois v meste Normal museli ísť do karantény. Objavili sa v nich totiž ploštice. Odkiaľ prišli nie je zrejmé, no jasné je, že v istom mieste výrobných hál musel prísť človek venujúci sa dezinsekcii a niekoľko vysokozdvižných vozíkov nakazených plošticami muselo odísť do karantény. Rozsah zamorenia ako i prípadný prenos do nových vozidiel nie je potvrdený, výrobca robí všetko preto, aby šíreniu zabránil a tiež aby nikomu ani nenapadlo myslieť si, že sa ploštice dostali do kabín nových áut. No predsa len, toto muselo napadnúť každému. Rozhodne by to bolo nemilé prekvapenie. Rivian síce vyrába aj doručovateľské dodávky pre Amazon (kde tiež ploštice nikto nechce, ale majiteľ nie je ten istý ako používateľ a tak je obava predsa len o niečo menšia), vyrába predovšetkým luxusné elektromobily v hodnote desiatok tisíc eur (dolárov). A vyrába ich už pomerne dosť, toho roku chce stihnúť vyrobiť 25-tisíc áut celkovo a práve rozbieha druhú výrobnú smenu. Jeho závod v meste Normal však zvládne ešte viac - kedysi patril Mitsubishi a Rivian si ho pretvoril na svoj obraz. S plošticami na výrobe ale akiste nerátal...

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Business Insider

Komentáre k článku


Stream naživo