2022-11-28 17:15:00
Parkovanie v New Yorku
Parkovanie v New Yorku
Zdroj: Klaus Parking

TOTO parkovacie miesto stojí viac ako auto, či luxusný byt. Vraj je to rozumné?!

Pre svoje super auto treba kúpiť super parkovacie miesto. Na toto sa nechytajú ani garáže v Bratislave.

A úprimne povedané, ani byty. Teda väčšina z nich. Cena je tak vysoká, že by ste si pokojne mohli kúpiť dve dobre vybavené Porsche 911 Dakar a stále by to bolo málo v porovnaní s týmto parkovaním.

Ako uvádza CNBC, cena za parkovacie miesto môže byť až 595-tisíc dolárov, čo je v prepočte 571-tisíc eur. Ako je to možné? Je to technológiou za parkovaním? Čiastočne, parkovací dom je totiž plne automatický. To znamená, že zaberie menej miesta, autá v ňom sú uložené ako škatule v regáloch. Vodič zaparkuje auto na plošinu, vystúpi a plošina za pomoci množstva kamier a senzorov a mocnej hydrauliky premiestni auto do určeného regálu.

Výrobca o tom píše ako o niečom prelomovom, no pravdou je, že takéto parkovanie sme spoznali už dávno. Druhá vec je kvalita a možnosti takýchto parkovacích domov, tu by to vraj malo fungovať hladko...

Nuž ale, najdôležitejším bodom vo výpočte dôvodov na takúto mastnú sumu za jedno parkovacie miesto je lokalita. Parkovací dom sa totiž nachádza na Manhattane v úplnom centre New Yorku. New York je mestom, kde je parkovanie najkomplikovanejšie i najdrahšie na svete - minimálne patrí do Top 10 a tieto parkovacie miesta sú toho jasným dôkazom.

Zdroj: Klaus Parking

Klaus Parking, firma, ktorá parkovacie domy stavia, tvrdí, že na Manhattane má dva takéto domy, jeden zaparkuje 24 áut. V jednom z nich sa cena hýbe od 300-tisíc dolárov vyššie (288-tisíc eur - cena pre parkovanie v nižšom poschodí podzemnej garáže). Vraj takéto ceny parkovacích miest v lokalite vôbec nie sú ojedinelé, skôr sa považujú za dobrú kúpu. Majiteľka jedného z týchto parkovacích miest ho kúpila svojim deťom, ktoré na Manhattane trávia svoj voľný čas. A aby im nebolo ľúto, prikúpila im aj najväčší 5-izbový apartmán v dome nad garážou. Azda preto, aby to nemali ďaleko. Cena? Spolu to pani vyšlo na skromných 9,5 milióna dolárov (9,08 milióna eur). Ale čo človek neurobí pre svoje deti, no nie? A aby ste si nemysleli, budovy, ku ktorým parkovacie miesta patria nie sú navrhované formou - jeden byt jedno miesto v garáži. Nie, v tomto prípade pripadá na 140 luxusných bytov 24 parkovacích miest.

Mimochodom, výrobca parkovacích (podzemných) garáží, ktorý postavil aj tie vyššie spomenuté, tvrdí, že normálne sú náklady na jedno parkovacie miesto na úrovni 50 až 70-tisíc a že získanie auta z parkovacieho miesta (cez apku, či kód) trvá iba niečo tesne nad 2 minúty (v závislosti od zvoleného poschodia v podzemí). Domáci vravia, že je to super vynález. Parkovacích miest v New Yorku je málo a takto sa eliminuje častý problém s nehodami, či so zlým zaobchádzaním s autami obsluhou parkovacích domov. Tiež máte istotu, že vám v aute živoriaca obsluha nebude prespávať... No nekúp to! 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: CNBC, Klaus Parking

Komentáre k článku


Stream naživo