2022-11-22 14:55:00
Mercedes EQS 580 4Matic
Mercedes EQS 580 4Matic
Zdroj: Ján Hargaš

Predplatné v autách: Za takúto sumičku si môžete predplatiť vyšší výkon v aute

Mercedes vo svojich nových modeloch zo série EQ pripravuje predplatné.

BMW rozprúdilo diskusiu o predplatnom v nových autách potom, čo pripravilo model mesačných, ročných, trojročných a neobmedzených platieb za dodatočné funkcie v aute. Typickým príkladom je vyhrievanie sedadiel. To si v modeloch BMW môžete kúpiť aj na začiatku, no BMW vám túto funkciu môže v autách dodať aj neskôr v prípade, že ste si svoju konfigurátorovú striedmosť po čase rozmysleli. I keď to vyvolalo kopu vtipov, takáto funkcia môže byť užitočná napríklad pri jazdených autách. Nový majiteľ si kúpi auto a cez originálne predplatné si ho následne vylepší o funkcie, ktoré mu pôvodný vlastník nedoprial. Logicky znie aj argument sezónnosti. Vyhrievané sedačky vám predsa stačí mať dva-tri mesiace, nemusíte ich "platiť" celoročne. 

Teraz svoj kus informácií do diskusie pridáva Mercedes. Pripravuje totiž možnosť dodatočne si na obmedzené obdobie dokúpiť vyšší výkon. Ako inak - pri elektrických autách. Už pri vozidlách značky Tesla bolo jasné, že niektoré slabšie modely síce disponujú rovnakými elektromotormi, či batériami ako tie drahšie, no výrobca iba softvérovo obmedzil ich využitie a na diaľku ich vedel prenastaviť. Na diaľku napríklad dočasne zvýšil dojazd automobilov pre zákazníkov, ktorí sa nachádzali v lokalite ohrozenej tornádom tak, aby mohli zájsť do bezpečia bez nutnosti nabíjať. Rozdiel bol len v niekoľkých kilometroch, no inštitút vylepšenia na diaľku nemohol dostať zreteľnejší príklad. 

Zdroj: jh

Mercedes teraz za cca 1200 dolárov sľubuje zákazníkom možnosť dočasne si zvýšiť výkon svojho elektromobilu o 20 až 24 percent v závislosti od modelu. Zvýšenie výkonu zlepší dynamiku vozidla a bude dostupné na rok od aktivácie služby. Automobilka si tak podobne ako BMW sľubuje ďalší zdroj príjmov. 

Funkcionalita je dostupná ako pre modely EQE 350 4Matic a EQE SUV 350 4Matic, tak aj pre väčšie EQS 450 4Matic a EQS SUV 450 4Matic. V prípade prvej dvojice sa výkon zvýši z 215 kW na 260 kW, čo zlepší akceleráciu z 0 na 100 km/h o 0,9 resp. 1,0 sekundy na 5,1 s resp. 5,2 s. V prípade EQS série sa výkon zvýši z 265 kW na 315 kW čo zlepší akceleráciu z 0 na 100 km/h o 0,8 resp. 0,9 sekundy (druhý údaj platí pre SUV verziu). 

Človek si pri takejto službe hneď predstaví ako si takto na diaľku v chvate aktivujete napríklad bočné airbagy v snahe stihnúť to tesne pred nárazom, alebo si takto na diaľku v rýchlosti aktivujete vyšší výkon, aby ste napríklad dokázali prekonať rýchlostný rekord nameraný policajným radarom... A to sa oplatí! Čo poviete na predplatné v autách? Dajte vedieť v diskusii. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Mercedes

Komentáre k článku


Stream naživo