2022-11-14 18:30:00
Tesla Model Y v
Tesla Model Y v Číne
Zdroj: ytb South China Morning Post

VIDEO: Táto Tesla sa utrhla z reťaze. Vodič ju nevedel zastaviť - 2 mŕtvi

Dva životy si vyžiadala nehoda spred niekoľkých dní, v ktorej (opäť) figurovala nová Tesla.

Na videu, ktoré uvidíte nižšie je z množstva bezpečnostných kamier vytvorený záznam jazdy elektrickej Tesly Model Y (pravdepodobne). Extrémne rýchla jazda po meste skončila až v stene a stĺpoch. Video zachytáva priebeh incidentu, ktorý sa odohral v juhočínskej provincii Guangdong 5. novembra.

Nešlo pritom vraj o úmysel vodiča. Ten (alebo tá) naopak podľa vlastných tvrdení robil všetko preto, aby auto zastavil, no nepodarilo sa to. Na prvom zábere vidieť danú Teslu ako zastavuje pri ceste. Bez toho, aby zhasli brzdové svetlá sa auto začne rozbiehať. Akcelerácia neprestáva, naopak stupňuje sa. Vodič sa pokúša vyhnúť ľuďom na ulici. Kým v prvých momentoch sa mu to ešte darí, čím rýchlejšie auto ide, tým je to ťažšie. Auto vo vysokej rýchlosti prechádza ulicou, pričom celková dĺžka prejdenej trasy je vyše 2 kilometre. Nakoniec vodič nezvládne riadenie a rýchlu jazdu zastavia až pevné prekážky.

Osoba za volantom incident prežila. Tvrdila, že auto samovoľne zrýchľovalo a nedalo sa zastaviť. Vraj mu zlyhali brzdy. Medzičasom sa k udalosti vyjadrila aj Tesla, no zlyhanie bŕzd vopred odmieta. Napriek tomu spolupracuje pri vyšetrovaní, reálny dôvod vysokorýchlostnej jazdy sa tak pravdepodobne dozvieme, no až časom.

Príbehov a záznamov z podobných incidentov v ostatnom čase pribúda. Nejde len o Teslu, ide o viacero značiek, obvykle však takéto správy obsahujú automobily s istým podielom elektrifikácie. Pred niekoľkými rokmi sa takéto mimovoľné zrýchľovanie stávalo pri autách značky Toyota. Vodič nedokázal auto zastaviť inak, než nárazom. Príčina bola banálna: koberček pod pedálmi sa zhrnul a brzdový pedál nefungoval. Toyota vtedy vyplatila na odškodnom milióny. Otázkou je, či v tomto prípade išlo o podobnú banalitu súvisiacu s menej kvalitnými komponentmi v kabíne, alebo ide o softvérovú chybu. Možné tiež je, že najväčšou chybou je medzikus medzi volantom a sedadlom, ktorý jednoducho spanikári a zachová sa absurdne. Ďalšou možnosťou je pokus o poistný podvod, no minimálne zábery z tohto videa pôsobia relatívne dôveryhodne - akoby sa naozaj zbláznilo auto a vodič robil čo mohol, aby zrážke s ostatnými účastníkmi premávky zabránil.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: ytb South China Morning Post

Komentáre k článku


Stream naživo