2022-11-07 12:30:00
Porsche 911 4S na
Porsche 911 4S na vulkáne
Zdroj: Porsche

FOTO: Dve Porsche 911 4S sa vyškriabali na vulkán vo výške 6000 metrov

Porsche obľubuje výzvy. Toto bola výzva. Výzva na ceste k sériovému modelu.

Dva výrazne modifikované modely aktuálneho Porsche 911 vo verzii 4S prišli až do Čile, aby sa tam pokúsili vyškriabať na najvyšší vulkán na svete. Celková nadmorská výška vulkánu Ojos del Salado, ktorý sa nachádza v Andách v Čile v Južnej Amerike je vyše 6893 metrov (nad úrovňou mora). Relatívna výška k okolitému terénu je 3688 metrov. Vulkán je zároveň najvyšším vrchom v Čile a nevyznačuje sa veru vyasfaltovanou cestou až na vrchol. Dvojici áut a ich posádkam sa podarilo s autami dostať na úroveň 6007 metrov nad morom. V takej výške už nie je veľa kyslíku a ani silné 330 kW motory veľmi nemajú čo dýchať. Nehovoriac o teréne, ktorý autá museli prekonať. Približnú predstavu o výkone dodávajú fotky v galérii, no poďme si ešte niečo napísať o úpravách, ktorými autá prešli.

Okrem veľkých terénnych kolies majú obe autá portálové nápravy, takže výsledná svetlá výška je úctyhodných 350 mm. Majú uzamykateľné diferenciály, mechanicky prepojené všetky štyri kolesá pretekárskym náčiním, ktoré Porsche volá Warp-link pre trakciu a pohon aj v extrémnych situáciách, majú zmenené predné i zadné nárazníky pre zlepšenie nájazdových uhlov, samozrejme zo spodu plechovú ochranu, strešné nosiče, ochranné klietky a viacbodové pásy.

Autá a ich terénne dobrodružstvo sú zároveň predzvesťou sériových zvýšených Porsche 911, ktoré by sa mali čoskoro ukázať svetu a ktoré by mali nadväzovať na dnes už ikonické Porsche 911 s pohonom všetkých kolies a zvýšeným podvozkom, ktoré v roku 1985 vyhralo Rely Dakar. Až takéto extrémne to auto nebude, no téren mu nebude úplne cudzí.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Porsche

Komentáre k článku


Stream naživo