2022-09-29 17:30:00
McLaren P1 podľahol hurikánu
McLaren P1 podľahol hurikánu
Zdroj: Ernie @lambo9286 Instagram

FOTO: Kúpil si superšportový McLaren. Mal ho týždeň a stalo sa TOTO

McLaren P1 je hyperšportové plug-in hybridné vozidlo. Jedno z prvých vo svojej kategórii.

Dnes už ho nazveme sotva hyperšportom, no keď pred niekoľkými rokmi prišlo, jeho výkon, vizáž i schopnosti boli o toľko ďalej v porovnaní s ostatnými superšportovými autami, až sme cítili potrebu vytvoriť novú kategóriu áut. Lenže ktoré auto dnes nemá vyše 700 koní? Možno to moje, možno to vaše, avšak tí s dostatkom núl na účte už idú pod túto hranicu iba v prípade vyslovene rodinného prevážadla. Vďaka BMW XM však ani to už veľmi nemusia robiť.

Ale späť k téme, instagramer zvaný Ernie má na tejto sociálnej sieti viac ako milión fanúšikov hlavne preto, lebo doslova zbiera luxusné a superšportové autá. Jeho ostatným kúskom v zbierke je tento parádny žlto-čierny McLaren P1. Aj keď má auto pár rokov, kúpil ho s nájazdom iba 300 km, navyše aj dnes sa jeho cena pohybuje v státisícoch dolárov/eur.

Ernie auto na sociálnej sieti predstavil ako úplne nový šperk vo svojej zbierke iba pred týždňom, no vtedy ani netušil, že Floridu, štát ktorý obýva, o niekoľko dní zasiahne hurikán Ian. Ten si na štáte Florida vybral skutočne ťažkú daň, ulice a domy zaplavila voda, vietor má v nárazoch neuveriteľných 155 MPH (250 km/h). Skaza prinútila mnohých opustiť domovy, skrývať sa v odolnejších stavbách, no veľká časť obyvateľov jednoducho prišla o svoje hnuteľné i nehnuteľné statky.

Ernie sa stal rovnakým prípadom. Jeho McLaren bol spolu s niekoľkými ďalšími autami skrytý v garáži, no hurikán sa dostal dnu a nával vody McLaren doslova vytiahol z garáže na ulicu. Ako posledný príspevok s týmto autom (zatiaľ) Ernie zverejnil fotku zatopeného McLarenu na ulici. Je veľmi nepravdepodobné, že auto vode odolá a tak vyvstáva otázka, či vozidlo bolo poistené. No tá istá otázka je na programe aj pri stovkách ďalších zatopených áut počas hurikánú, väčšina z nich však nepatrí medzi automobilové klenoty podobne ako tento žlto-červený McLaren.

McLaren P1 sa vyrábal v rozmedzí rokov 2013 až 2015. Jeho maximálny výkon presahoval úroveň 900 koní a krútiaci moment 900 Nm. Pri hmotnosti 1395 kg a pohone zadnej nápravy to bol nepochybne poriadny uragán, no najväčšou silou P1 bola spolupráca benzínového motora s elektromotorom, ktorý vypĺňal medzery vo výkone motora V8 a zároveň vedel potešiť ľadových medveďov skromným elektrickým dojazdom. Auto malo aktívnu aerodynamiku, obdivuhodnú elektroniku, ktorá aj menej skúsenému vodičovi umožňovala zažiť vrcholný výkon auta bez toho, aby skončil omotaný okolo prvého stĺpu. Najväčšímmi konkurentmi boli pre McLaren P1 Ferrari LaFerrari a Porsche 918.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Instagram, Lad Bible

Komentáre k článku


Stream naživo