2022-09-20 13:15:00
BMW Neue Klasse batérie
BMW Neue Klasse batérie
Zdroj: BMW

BMW nasleduje Teslu a prechádza na valcovité batérie s väčším priemerom

BMW pripravuje pre svoju novú generáciu elektromobilov kompletnú zmenu chémie i tvaru batérii.

Okrem iného samozrejme. Neue Klasse bude niesť už šiestu generáciu elektrických komponentov, platforma budúcich elektromobilov (prvé o dva roky) bude na 800 V architektúre, batérie budú dodávané v dvoch výškach, no v prvom rade nebudú v tvare hranolu, ale v tvare valca podobne ako vídame už dekády na alkalických batériách do spotrebnej elektroniky. A to si dobre pamätám na to, keď sa celá táto maškaráda elektrická ofenzíva začala aj v Európe a taký Mercedes dôkladne a hrdo vysvetloval o koľko sú lepšie prizmatické batérie od valcovitých, o koľko lepšie sa v nich vie regulovať teplota a o koľko sú bezpečnejšie. Tvrdenia rozporovať nebudem, môže byť na nich kus pravdy, no doba pokročila a porovnateľné úrovne bezpečnosti a teplotnej odolnosti sa dajú získať aj pri článkoch, ktoré sú dramaticky jednoduchšie na výrobu. Inak Tesla si v tom čase pred pár rokmi ďalej išla svoje a ďalej pracovala na svojich oblých článkoch, až jej z toho vznikli obrie oblé články s označením 4068.

V tomto smere pracuje aj BMW pretože nové baterky tejto značky budú mať priemer 46 mm, budú sa dodávať v dvoch výškach v závislosti od aplikácie (a priestoru v podvozku vozidla) a budú sa vyrábať na nových výrobných linkách v EÚ, Ázii a aj v USA.

V prípade chémie ide najmä o výrazné zvýšenie podielu niklu v neprospech kobaltu v prípade katód, anódy zas budú mať zvýšený podiel silikónu. Zmena chémie i tvaru celkovo prispeje k zásadným benefitom nových batérií. Tie budú mať (aj vplyvom architektúry) ako rýchlejšie nabíjanie (o 30% pri nabíjaní z 10 na 80% pri DC), vyššiu energetickú hustotu o 20%. Batérie prispejú k zvýšeniu dojazdu (pri dojazdovo orientovaných modeloch) o 30%. Najmä však BMW očakáva zníženie nákladov na batérie až o masívnych 50% v porovnaní so súčasnými článkami.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: BMW

Komentáre k článku


Stream naživo