2022-08-31 10:30:00
Dodge Hornet 2023
Dodge Hornet 2023
Zdroj: Dodge

V Alfa Romeo to vrie: vykrádanie v koncerne a ešte aj výpredajové ceny

V Alfa Romeo rozhodne nie sú spokojní s modelom Dodge a ani s cenovou politikou tejto značky.

Pre Alfa Romeo dlhé roky nebolo jednoduché prežiť a ani nové modely značka nie a nie priviesť na trh. Dnes má už tretí nový model a všetky vyvíjala vlastnými silami. Lenže patrí do mega koncernu Stellantis a tam sa na náklady pozerajú cez excel, nie cez duševné vlastníctvo. A to je presne prípad modelov Tonale a Hornet. Nemusíme si klamať, americká značka Dodge priviedla nový model po dekáde oživovania starej techniky. Sklamaním môže byť, že tento nový model nepochádza z vývoja automobilky, prichádza z Európy a vývoj šiel z rozpočtu Alfa Romeo. Lenže obe značky patria do koncernu Stellantis a tam si pred pár rokmi povedali, že ani jednu značku, ktorú majú, nevymažú, naopak každá značka bude mať svoje modely. To znamená zdieľanie platforiem a tvorba modelov na rovnakých základoch. Lenže v automobilke Dodge očividne ešte žijú v 20. storočí a finesy súčasných európskych značiek príliš nepochopili. A tak tu máme model Hornet, ktorý okrem znakov, masky a svetiel je kompletné Tonale. To by možno Alfa ešte prehryzla, no to, že chce Dodge predávať ich produkt o cca 10 000 dolárov lacnejšie ako to plánuje Alfa na tom istom trhu (v USA), to už je na Talianov priveľa.

Pre magazín The Drive sa pod zárukou anonymity k problému vyjadril človek priamo z koncernu Stellantis. "Dodge využíva výhodu tohto modelu na stvorenie podobného auta. Je to ich Aston Martin Cygnet moment, keď chcete... Pravdou je, že interné pravidlá vyhrali bitku, Dodge totiž potreboval zlepšiť svoje CAFE čísla (flotilové emisie), takže sa narodil Hornet."

Zdroj: Dodge

Zdroj: Alfa Romeo

Stručne a skrátka: Dodge má aktuálne v ponuke len silné benzínové modely s poriadnymi motormi, potreboval preto niečo menšie a potreboval to rýchlo, vzhľadom na sprísňujúce sa americké emisné normy. Vznikol teda Hornet a aj keď sa to značke Alfa Romeo nepáči, nemohli s tým nič urobiť. Na to, aby bol Hornet konkurencieschopný ho navyše Dodge ponúka v cene pod 30 000 dolárov, čo je o spomínaných cca 10 000 menej, než ako Alfa predáva svoje Tonale. Výsledkom bolo 14-tisíc objednávok do 24 hodín od uvedenia modelu na trh. Problém je, že takéto čísla ukrajujú z koláča automobilky, ktorá už dávno vyhlásila, že je pre ňu Tonale tým najdôležitejším modelom novodobej histórie. Je to totiž auto v segmente, ktorý je úspešný na celom svete a môže priniesť do značky slušný balík peňazí na podporu ďalšieho vývoja. Či sa to ale podarí v takom meradle v akom značka predpokladala? To môže byť problém. Na druhú stranu, porovnajte si tieto modely v galérii, aj keď majú identickú techniku, nie je príliš ťažké vybrať si auto, ktoré je výraznejšie. Platiť však za prémiový vzhľad o toľko viac? Ešteže my túto dilemu riešiť nemusíme, všakže...


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: The Drive

Komentáre k článku


Stream naživo