2022-08-25 17:50:00
BMW iX5 Hydrogen Concept
BMW iX5 Hydrogen Concept počas testovania na severe
Zdroj: BMW

Toyota a BMW spoločne pripravujú masovú výrobu vodíkových áut. Na rok 2025

Kľúčovým údajom je rok, kedy má táto masová produkcia začať. 2025.

Ako Toyota, tak BMW veria vodíku. Minimálne rovnako ako batériám. To vieme už nejaký čas, no pár nových dát prináša Nikkei Asia. Tieto automobilky odmietajú staviť všetko na jednu kartu a zmysel vodíku vidia aj v osobnej doprave. Nie v každom aute, nie v každej situácii, no predsa. Veľké SUV ako BMW X5, BMW X7, no pokojne aj Toyota Highlander a trúfam si písať aj o pracovných strojoch ako Proace, či Hilux a Highlander.

Veď si to predstavte, suchá zem, horúce slnko, benzín ani nafta nikde, posledná periférna čerpačka už dávno zatvorená, elektromobily krúžia okolo jedinej nabíjačky ako supy nad mŕtvolou, čakajúckedy sa uvoľní, všetci sa potia, a potom po prašnej ceste prejde Land Cruiser. Elektromobily a nefunkčnú čerpačku necháva v prachu za sebou a ide ďalej... a ďalej... a ďalej, až kým... až kým sa mu neminie vodík, lebo jeho čerpačka je ešte ďalej ako tá nabíjačka...

Kým infraštruktúra pre elektromobily slušne povedané "laguje" a rozvíja sa relatívne pomaly, infraštruktúra pre vodík je v plienkach. To ale neznamená, že sa nenájdu miesta na planéte, kde vodíkový pohon má význam aj pre osobnú dopravu. Presne v to veria BMW, Toyota a aj ich investori. Koniec koncov, kým vodík natankujete za päť minút a môžete prejsť ďalších x kilometrov podľa veľkosti nádrže, elektromobil potrebuje na to isté podstatne viac ako päť minút bez ohľadu na výkon nabíjania. To jednoducho znamená, že vodík nepotrebuje tak rozvinutú sieť koncových bodov na nabíjanie/čerpanie a vyrábať ho možno prakticky kdekoľvek bez nutnosti voziť ho na extrémne vzdialenosti (ako si to predstavujú odporcovia), stačí mu zdroj energie - či už solárnej, či veternej... Nepôjde to všade, nie tak, aby to dávalo ekonomický zmysel. A navyše sme od toho ešte príliš ďaleko.

BMW a Toyota spoločne pokračujú vo vývoji ďalšej generácie vodíkového pohonu. Druhá generácia sa už dá kúpiť v novej Mirage, teraz pribudne BMW iX5 Hydrogen Concept, ktorý sa v obmedzených množstvách začne vyrábať už tento rok. Nasledovať budú ďalšie modely, rozširovanie výroby a tlak na infraštruktúru. V roku 2025 BMW predstaví prvý masovo vyrábaný vodíkový SUV model. Či to bude ďalší vývoj na základoch BMW X5, alebo to bude rovno X7, to zatiaľ nevieme. BMW celkom zreteľne hovorí, že pre obrov medzi autami, ktorí potrebujú zájsť ďaleko a natankovať rýchlo je vodík vhodnou alternatívou. Podobne to vidí aj Stellantis, či Renault. No sú takí, ktorí považujú za úplnú sprostosť, ak ide o ukladanie energie, tu je jeden z nich. Pozerá sa na tie isté údaje a považuje ich za hrozné, kým iní ich považujú za nádejné. A teraz si vyberte... Či radšej syntetický benzín...?

Kým si budete vyberať, pozrite si iX5 Hydrogen počas zimných testov hore na severe. Nájdete dole v galérii. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: BMW, Nikkei Asia

Komentáre k článku


Stream naživo