2022-08-06 14:28:00
Subaru Outback jediné prešlo
Subaru Outback jediné prešlo novým crash-testom
Zdroj: IIHS.org

VIDEO: Veľké autá prešli novým bočným crashtestom. Proti "SUV" obstálo iba jedno

Americká organizácia IIHS podrobila novému prísnemu bočnému testu ďalšiu skupinu áut.

Tentokrát si posvietila na autá, ktoré by v Európe zapadli do segmentu D alebo "stredne veľké sedany" ako ich nazývajú v Amerike. U nás by sme ich skôr nazvali klasickou strednou triedou. Ide teda o, laicky povedané, "veľké autá," z ktorých sa v Európe už veľa nepredáva. V tejto triede zostali už len modely ako Passat, či Superb, no tie v USA do danej triedy nepatria, respektíve ich tam vôbec nemajú. Zo 7 testovaných vozidiel sú pre Európu relevantné najmä dve - Subaru Outback a Toyota Camry.

Ako vám neskôr vysvetlia aj vo videu pod článkom, nový bočný nárazový test vykonávaný americkou organizáciou IIHS spôsobuje až 82% nárast uvoľnenej energie v porovnaní s klasickým bočným nárazom. Navyše sa pri ňom využívajú nové ženské figuríny, ktoré umožňujú lepšie odhaliť všeobecnú úroveň bezpečnosti aj pre nižšie postavy. Nárazový test je vykonávaný s ťažším a vyšším "baranidlom", ktoré lepšie zodpovedá najväčšmi rozšíreným vozidlám na cestách - modelom SUV. Náraz je navyše vykonávaný pri vyššej rýchlosti 60 km/h.

Výsledkom je, že pri kompaktných SUV prešlo testom len jedno jediné a podobné to je aj v strednej (neprémiovej) triede. Testom úspešne prešlo iba jedno auto. Nie je ním nik iný ako Subaru Outback. I keď treba jedným dychom dodať, že jeho vyvýšená konštrukcia celkom pochopiteľne lepšie odoláva nárazu z boku od SUV, keďže má v porovnaní s klasickými sedanmi vyššie položené pevnejšie časti karosérie. Slušné - prijateľné výsledky získali vozidlá Hyundai Sonata a Volkswagen Jetta (ani jedno sa u nás nepredáva a americká Jetta je iná ako tá, ktorá sa v minulosti predávala u nás). Naopak, najhoršie dopadli Toyota Camry, Chevrolet Malibu a Nissan Altima. Práve Camry je jedným z posledných mohykánov strednej triedy, ktoré sa u nás predávajú.

Žiaľ, je to tak. Ani väčšie sedany proti SUV veľa nezmôžu a jediné auto, ktoré im odolá, je zvýšené terénne kombi Outback.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: IIHS via Youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo