2022-08-11 12:55:00
Kradnutie nových áut starými
Kradnutie nových áut starými spôsobmi
Zdroj: YTB Nolimitwar

Na krádež áut značiek Hyundai a Kia stačí USB kľúč. Decká z toho spravili challenge

Autá značiek Hyundai a Kia sa v USA "záhadne" kradnú mnohonásobne viac ako iné.

Niektoré staršie modely značiek Hyundai a Kia určené pre americký trh - konkrétne vozidlá značky Kia od roku výroby 2011 a modely Hyundai od roku 2015 majú chybu na zabezpečení, ktorá umožňuje ich odcudzenie iba s USB kľúčom, či s USB-A káblom. Po odkrytí spínacej skrinky totiž stačí do štrbiny vložiť konektor USB-A a auto spokojne naštartuje. Tínedžeri si z kradnutia áut Kia a Hyundai urobili výzvu/challenge a videá zachytávajúce krádeže týchto modelov sa šíria po sociálnych sieťach Tik-Tok a Youtube. Vo viacerých štátoch USA hlási polícia vysoký nárast krádeží vozidiel tejto značky. V Milwaukee polícia zaznamenala minulý rok až 2644 percentný nárast krádeží vozidiel týchto značiek.

Ako vidieť, tieto krádeže vôbec nie sú čerstvou novinkou, všetko sa to začalo pred takmer rokom, no doteraz neprišlo k náprave a lokálne autority už dokonca žiadajú výrobcov, aby so situáciou niečo urobili. Medzitým si tínedžeri z kradnutia a nakrúcania krádeží áut značky Hyundai a Kia urobili výzvu na sociálnych sieťach a získavajú sledovanosť a "lajky" preto, lebo kradnú autá a následne sa v nich vozia.

Vec sa posunula tak ďaleko, že polícia v Milwuakee dokonca rozdáva zámky na volanty, aby zamedzila deckám kradnúť autá. Problém podľa viacerých médií tkvie v tom, že dotknuté modely áut nemajú imobilizér, aj keď je táto funkcia celkom bežná u väčšiny iných výrobcov (automobilky skrátka ponúkali lacnejšie výbavy bez imobilizéra). Prekabátiť zabezpečenie vozidla je tak ľahké, že zlodejom stačí dostať sa do auta - napríklad rozbitím okna. Následne môžu naštartovať prakticky čímkoľvek s vhodným tvarom - napríklad spomínaným konektorom USB kľúča, nabíjačky, či šrobovákom vhodnej veľkosti. Polícia z pochopiteľných dôvodov nešpecifikuje o ktoré automobily ide.

Ako nám potvrdilo zastúpenie značky Hyundai, tieto problémy sú lokalizované na americkom trhu a všetky vozidlá značky Hyundai u nás a v celej Európe sú už roky štandardne vybavené imobilizérom (a pravdepodobne aj vozidlá značky Kia, avšak zastúpenie značky sa k veci do uzávierky nevyjadrilo). Každopádne v USA musia majitelia dotknutých vozidiel investovať do dodatočného zabezpečenia svojich áut, aby predišli výstrelkom mládeže i reálnym krádežiam.

Celú krádež dobre ilustruje nasledujúce video. Mechanik, ktorý toto video nakrúcal sa mylne domnieval, že odpojený USB kľúč prekabáti elektroniku auta, v skutočnosti ale nemá čo prekabátiť, pretože ide len o samotný tvar portu, nie o elektroniku.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Jalopnik, tmj4.com, jsonline.com

Komentáre k článku


Stream naživo