2022-06-13 20:31:00
Bentley EXP 100 GT
Bentley EXP 100 GT
Zdroj: Bentley

Nové Bentley bude mať 1400 koní a z 0 na 100 zrýchli za 1,5 sekundy

Bentley v blízkej budúcnosti poriadne pritvrdí. Nie však podvozok. Pritvrdí vo výkone.

Šéf značky Bentley Adrian Hallmark povedal v rozhovore pre Automotive News pár nových info o blízkej budúcnosti anglicko-nemeckej automobilky. Jednak ju čaká zelená budúcnosť a do roku 2030 bude naozaj predávať len elektromobily, dovtedy ponúkne elektrifkovanú verziu každého svojho modelu a dovtedy tiež plánuje dosiahnuť uhlíkovú neutralitu. 

Čo je ale zaujímavejšie, Bentley chce svoj prvý elektromobil postaviť na cesty už v roku 2025. Prvý elektromobil od Bentley by mal ponúknuť násobne vyšší výkon ako súčasné vozidlá. Hallmark hovorí o cifre na úrovni 1400 plus koní. Z hľadiska akcelerácie to znamená zrýchlenie na úrovni 1,5s pri šprinte z 0 na 100 km/h. Aby ale takáto akcelerácia príliš nedesila budúcich majiteľov, budú si môcť vybrať - pravdepodobne cez režimy jazdy, či chcú ísť až takto napínavo, alebo ich žalúdok znesie skôr jemnejšie zrýchlenie za pokojných 2,7 sekundy. Pokojné nie je ani jedno, ale keď je na výber... Dôležitejšie podľa neho je, že auto bude komfortné, pohodlné a z hľadiska dynamiky bude mať vždy naporúdzi výrazný krútiaci moment pre pružnú akceleráciu bez ohľadu na to, či ide o akceleráciu na anglickej, alebo nemeckej diaľnici. 

Bentley postaví svoj elektromobil na platforme PPE, na tej, na ktorej stojí už Audi e-Tron GT, či Porsche Taycan. V prípade Bentley ale vraj na prvú šupu nepôjde o klasickú koncepciu a klasické GT-čko. Hallmark vidí prvý elektromobil vyššie. Podvozkovo vyššie. Lebo bez SUV to ani v dobe elektrickej nepôjde. Zatiaľ sa najviac hovorí o akomsi vysoko-jazdiacom sedane, či liftbacku, či presnejšie SUV Coupe. Uvidí sa. Isté je, že to nebude lacný špás a bude drahší ako všetky súčasné vozidlá tejto značky. Takže šikovno investovať, nech si o tri roky môžete kúpiť toto elektrické... niečo. Viac obrázkov z jedného z najkrajších konceptov od Bentley s názvom EXP 100 GT nájdete v galérii. Hádam bude v poradí ako druhé... Aj keď na to človek nemá, lepšie sa na to pozerá. 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Automotive News, Motor1.com

Komentáre k článku


Stream naživo